Кеплер-16 — систем од двојна ѕвезда во соѕвездието Лебед[6] снимен од страна на вселенското летало Кеплер. Двете ѕвезди се помали од Сонцето; првичната, Кеплер-16A, е портокалово џуџе, а втората, Кеплер-16B, е црвено џуџе. Тие се на меѓусебно растојание од 0,22 ае, и прават едно завртување околу заедничкото тежиште на секои 41 ден.

Кеплер-16 A/B

Уметнички приказ на системот Кепелр-16, на кој е прикажано дека во орбита на двојниот систем е Кеплер-16b.
Автор: НАСА/JPL-Калтех
Податоци од набљудување
Епоха J2000      Рамноденица J2000
Соѕвездие Лебед
Ректасцензија 19ч 16м &1000000000018175900000018,1759с[1]
Деклинација +51° 45′ &1000000000002677800000026,778″[1]
Особености
Спектрален тип K / M[2]
Астрометрија
Сопствено движење (μ) Рект: 14,041 ± 0,054[1] млс/г
Дек.: −48,601 ± 0,051[1] млс/г
Паралакса (π)13.2893 ± 0.0271[1] млс
Оддалеченост245,4 ± 0,5 сг
(75,2 ± 0,2 пс)
Орбита[3]
ГлавнаКеплер-16A
ПридружникКеплер-16B
Период (P)41,079220 (± 0,000078) d
Голема полуоска (a)0,22431 (± 0,00035) ае
Занесеност (e)0,15944 (± 0,00062)
Наклон (i)90,30401 (± 0,0019)°
Должина (Ω)
Перицентарска епоха (T)BJD 2455212.12316
Аргумент на перицентарот (ω)
(споредна)
263,464 (± 0,027)°
Податоци
Кеплер-16A
Маса0,6897 (± 0,0035) M
Полупречник0,6489 (± 0,0013) R
Површ. грав. (log g)4,6527 (± 0,0017)
Сјајност0,148[4] L
Температура4.450 (± 150) K
Вртење35,1 ± 1,0 days[5]
Кепелр-16B
Маса0,20255 (± 0,00065) M
Полупречник0,22623 (± 0,00059) R
Површинска гравитација (log g)5,0358 (± 0,0017)
Сјајност~0,0057[4] L
Температура~3.311[4] K
Други ознаки
KIC 12644769[2][3], 2MASS 19161817+5145267[2]
Наводи во бази
SIMBAD— податоци
KIC— податоци

Системот е домаќин на една позната вонсончева планета во кружнодвојна орбита: односно планета со големина на Сатурн, наречена Кеплер-16b.

Планетарен систем

уреди

Кеплер-16b е гасовит џин које е во орбита околу двете ѕвезди во системот Кеплер-16.[3] Планетата е со маса 1/3 од маста на Јупитер и малку помала од Сатурн со полупречник од 0,7538 Јупитерови полупречници, но е значително погуст. Кеплер-16b прави едно кружно движење по орбитата на секои 228,776 Денови.

Планетарен систем Кеплер-16[7]
Придружници Маса Голема полуоска
(ае)
Орбитален период
(денови)
Занесеност Наклон Полупречник
b 0,333 MJ 0,7048 228,776 0,0069 90,032° 0,7538 RJ

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Brown, A. G. A.; и др. (Gaia collaboration) (август 2018). „Gaia Data Release 2: Summary of the contents and survey properties“. Astronomy & Astrophysics. 616. A1. arXiv:1804.09365. Bibcode:2018A&A...616A...1G. doi:10.1051/0004-6361/201833051. Gaia Data Release 2 catalog entry
  2. 2,0 2,1 2,2 Jean Schneider (2011). „Notes for star Kepler-16 (AB)“. Extrasolar Planets Encyclopaedia. Посетено на 23 September 2011.
  3. 3,0 3,1 3,2 Doyle, Laurance R.; Carter, Joshua A.; Fabrycky, Daniel C.; Slawson, Robert W.; Howell, Steve B.; Winn, Joshua N.; Orosz, Jerome A.; Prša, Andrej; Welsh, William F.; и др. (2011). „Kepler-16: A Transiting Circumbinary Planet“. Science. 333 (6049): 1602–6. arXiv:1109.3432. Bibcode:2011Sci...333.1602D. doi:10.1126/science.1210923. PMID 21921192.
  4. 4,0 4,1 4,2 Haghighipour, Nader; Kaltenegger, Lisa (24 October 2013). „Calculating the Habitable Zone of Binary Star Systems. II. P-type Binaries“. The Astrophysical Journal. 777 (2): 13. arXiv:1306.2890. Bibcode:2013ApJ...777..166H. doi:10.1088/0004-637X/777/2/166.
  5. Winn, Joshua N.; и др. (2011). „Spin-Orbit Alignment for the Circumbinary Planet Host Kepler-16 A“. The Astrophysical Journal Letters. 741 (1). L1. arXiv:1109.3198. Bibcode:2011ApJ...741L...1W. doi:10.1088/2041-8205/741/1/L1.
  6. Drake, Nadia. „On Kepler-16b, shadows come in pairs“. Science News. Society for Science & the Public. Архивирано од изворникот на 2012-08-28. Посетено на 16 September 2011.
  7. Jean Schneider (2011). „Notes for Planet Kepler-16 (AB) b“. Extrasolar Planets Encyclopaedia. Архивирано од изворникот на 11 October 2011. Посетено на 23 September 2011.

Координати:   &1000000000000001900000019ч &1000000000000001600000016м &1000000000000181700000018,17с, +&1000000000000005100000051° &1000000000000004500000045′ &1000000000000267800000026,78″