Источен часовен појас

часовен појас во Северна Америка

Источен часовен појас (англиски: Eastern Time Zone, ET) — часовен појас на западната полутопка кој го покрива источниот брег на Северна Америка и западниот брег на Јужна Америка. Времето е пет часа назад од UTC во стандардното време (UTC-5) и четири часа во летното време (UTC-4). Времето за овој појас се добива од средното сончево време од меридијанот 75° западно од Гриничката опсерваторија.

  Источен часовен појас

Во САД и Канада, овој часовен појас обично се нарекува „источно време“ (Eastern Time, ET). Поточно, во однос на стандардното време (преку зима) е „источно стандардно време“ (Eastern Standard Time, EST), а преку лето е „источно летно време“ (Eastern Daylight Time, EDT).

Појасот е два часа пред планинскиот појас и еден час зад централниот часовен појас.

Северна Америка

уреди

Канада

уреди

Во Канада, следниве покраини и територии се делумно под источниот појас:

Во САД, следниве држави се целосно под источниот појас:

Други земји

уреди

Други земји во источниот часовен појас се:

Јужна Америка

уреди

Во Јужна Америка овој часовен појас е застапен во:

Наводи

уреди