Нулти меридијан или гринички меридијанмеридијанот (линијата на географска должина) на кој должината се зема како 0°. Според ова, нултиот меридијан е работа на конвенција, договор и низ историјата таа конвенција се менувала. Денес за нулти меридијан се зема линијата што минува низ Кралската опсерваторија во Гринич, Англија, близу до Лондон. Според местото и меридијанот честопати се нарекува Гринички меридијан.

Ласер во опсерваторијата во Гринич прецизно го означува нултиот меридијан

За разлика од напоредниците, кои се дефинирани како замислени линии кон север и кон југ од Екваторот (при што Екваторот по конвенција е на 0°, а половите на 90°), нултиот меридијан е сосема произволен.

Нултиот меридијан минува низ Обединетото Кралство, Франција, Шпанија, Алжир, Мали, Буркина Фасо, Того и Гана.

Спротивно на нултиот меридијан на Земјината топка, на 180° географска должина се наоѓа Меѓународната датумска граница. Сите точки на Земјината топка помеѓу 0° и 180° се со западна географска должина, а оние помеѓу 180° и 0° се со источна географска должина.

Список на места уреди

Почнувајќи од Северниот Пол, па на југ кон јужниот, нултиот меридијан (во 2016 г.) минува низ следниве места:

Координати
(приближно)
Земја, територија, море Белешки
90° N; 0° E / 90° СГШ; 0° ИГД / 90; 0 (Северен Пол) Северноледен Океан
85°46′ N; 0°00′ E / 85.76° СГШ; 0° ИГД / 85.76; 0 (исклучив стопански појас на Гренланд (Данска)) исклучив стопански појас (ИСП) на Гренланд (Данска)
81°39′ N; 0°00′ E / 81.65° СГШ; 0° ИГД / 81.65; 0 (Гренландско Море) Гренландско Море
80°29′ N; 0°00′ E / 80.48° СГШ; 0° ИГД / 80.48; 0 (исклучив стопански појас на Шпицбершките Острови (Норвешка)) ИСП на Шпицбершките Острови (Норвешка)
76°11′ N; 0°00′ E / 76.18° СГШ; 0° ИГД / 76.18; 0 (меѓународни води) меѓународни води
73°44′ N; 0°00′ E / 73.73° СГШ; 0° ИГД / 73.73; 0 (исклучив стопански појас на Јан Мајен) ИСП на островот Јан Мајен (Норвешка)
72°53′ N; 0°00′ E / 72.88° СГШ; 0° ИГД / 72.88; 0 (Норвешко Море) Норвешко Море
69°07′ N; 0°00′ E / 69.11° СГШ; 0° ИГД / 69.11; 0 (меѓународни води) меѓународни води
64°42′ N; 0°00′ E / 64.7° СГШ; 0° ИГД / 64.7; 0 (исклучив стопански појас на Норвешка) ИСП на Норвешка
63°29′ N; 0°00′ E / 63.48° СГШ; 0° ИГД / 63.48; 0 (исклучив стопански појас на Велика Британија) ИСП на Велика Британија
61° N; 0° E / 61° СГШ; 0° ИГД / 61; 0 (Северно Море) Северно Море
53°45′ N; 0°00′ E / 53.75° СГШ; 0° ИГД / 53.75; 0 (Обединето Кралство)   Обединето Кралство од Танстол во Источен Рајсдинг до Писхејвен, минувајќи низ Гринич
50°47′ N; 0°00′ E / 50.78° СГШ; 0° ИГД / 50.78; 0 (Ламанш) Ламанш ИСП на Велика Британија
50°14′ N; 0°00′ E / 50.23° СГШ; 0° ИГД / 50.23; 0 (исклучив стопански појас на Франција) Ламанш ИСП на Франција
49°19′ N; 0°00′ E / 49.31° СГШ; 0° ИГД / 49.31; 0 (Франција)   Франција од Вилер на Море до Гаварни
42°41′ N; 0°00′ E / 42.68° СГШ; 0° ИГД / 42.68; 0 (Шпанија)   Шпанија од врвот Силиндро до Кастељон де ла Плана
39°56′ N; 0°00′ E / 39.93° СГШ; 0° ИГД / 39.93; 0 (Средоземно Море) Средоземно Море Валенсиски Залив; ИСП на Шпанија
38°52′ N; 0°00′ E / 38.86° СГШ; 0° ИГД / 38.86; 0 (Шпанија)   Шпанија од Ел Верхер до Калпе
38°38′ N; 0°00′ E / 38.63° СГШ; 0° ИГД / 38.63; 0 (Средоземно Море) Средоземно Море ИСП на Шпанија
7°01′ N; 0°00′ E / 7.01° СГШ; 0° ИГД / 7.01; 0 (Средоземно Море) Средоземно Море ИСП на Алжир
35°50′ N; 0°00′ E / 35.83° СГШ; 0° ИГД / 35.83; 0 (Алжир)   Алжир од Стидија до алжирско-малиската граница кај Борџ Мохтар
21°50′ N; 0°00′ E / 21.83° СГШ; 0° ИГД / 21.83; 0 (Мали)   Мали
14°59′ N; 0°00′ E / 14.98° СГШ; 0° ИГД / 14.98; 0 (Буркина Фасо)   Буркина Фасо
11°06′ N; 0°00′ E / 11.1° СГШ; 0° ИГД / 11.1; 0 (Того)   Того во должина од околу 600 м
11°06′ N; 0°00′ E / 11.1° СГШ; 0° ИГД / 11.1; 0 (Гана)   Гана во должина од околу 16 км
10°57′ N; 0°00′ E / 10.95° СГШ; 0° ИГД / 10.95; 0 (Того)   Того во должина од околу 39 км
10°36′ N; 0°00′ E / 10.6° СГШ; 0° ИГД / 10.6; 0 (Гана)   Гана од тогоанско-ганската граница кај Бункпуругу до Тема
минува низ езерото Волта во 7°48′ N; 0°00′ E / 7.8° СГШ; 0° ИГД / 7.8; 0 (езеро Волта)
5°37′ N; 0°00′ E / 5.61° СГШ; 0° ИГД / 5.61; 0 (исклучив стопански појас на Гана во Атлантскиот Океан) Атлантски Океан ИСП of Гана
1°58′ N; 0°00′ E / 1.96° СГШ; 0° ИГД / 1.96; 0 (меѓународни води) меѓународни води минуваа низ екваторот во 0° N; 0° E / 0° СГШ; 0° ИГД / 0; 0 (Екватор) („Нулти Остров“)
51°43′ N; 0°00′ E / 51.71° СГШ; 0° ИГД / 51.71; 0 (исклучив стопански појас на островот Буве) ИСП на островот Буве (Норвешка)
57°13′ N; 0°00′ E / 57.21° СГШ; 0° ИГД / 57.21; 0 (меѓународни води) меѓународни води
60° S; 0° E / 60° ЈГШ; 0° ИГД / -60; 0 (Јужен Океан) Јужен Океан
68°54′ S; 0°00′ E / 68.9° ЈГШ; 0° ИГД / -68.9; 0 (Антарктик) Антарктик Земја на Кралицата Мод, на која полага право   Норвешка
90° S; 0° E / 90° ЈГШ; 0° ИГД / -90; 0 (поларна станица Амундсен-Скот) Антарктик поларна станица Амундсен-Скот, Јужен Пол