Гулаб
Гулаб (Columba livia domestica) во лет
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Хордати
Класа: Птици
Ред: Columbiformes
Семејство: Columbidae

Гулаб (Columba livia) - вид птица.

Изглед уреди

Должината на гулабот изнесува 32-34 cm, распонот на крилјата околу 63 cm, должината на опашката 10 cm, а тежи околу 330 гр. Женката е нешто помала од мажјакот. Во својата основна форма е со сива боја и зелени и виолетови одблесоци на главата и вратот, но градските форми се појавуваат во најразлични бои. На крилјата се наоѓаат две црни ленти и еден обоен црн прстен околу вратот. На долниот дел од грбот се наоѓаат посветли пердуви. Женката е со нешто посветла боја и има значително помал сјај на градите и вратот. Со помош на зашилените крилја гулабот лета вешто и брзо.

Исхрана уреди

 
Домашни гулаби се хранат со пченица

Гулабот се храни со зрна од житарици, коров, репки, моркови, грашок и лен. Иако за време на сеидбата, гулабите јадат жито или друг житни растенија, тие јадат многу повеќе семки од различни видови на коров, на коишто им придаваат предност дури и кога имаат избор, затоа гулабите се покорисни од она што се мисли.

Размножување уреди

 
Columba livia

Додека дивите варијанти на гулаби гнездата ги градат на стрмни карпи, градските гулаби за таа цел користат мостови, издадености над прозорци и слични градби. Женката до трипати годишно снесува во гнездото по две јајца. Двата родители седат на јајцата и се грижат за младите птички. Исто така, тие остро го бранат подрачјето на гнездење и ги бркаат сите натрапници, клукајќи со клунот. Откако ќе се спарат, мажјаците и женките остануваат заедно до крајот на животот.

Распространетост уреди

Го има во Јужна Европа, Југозападна Азија и Северна Африка.

Гулабот во уметноста и во популарната култура уреди

Гулабот како тема во книжевноста уреди

Гулабот како тема во музиката уреди

 • „Кога плачат гулабите“ (When Doves Cry) - песна од албумот „Пурпурен дожд“ (Purple Rain) на американскиот пејач Принс (Prince) од 1984 година.[16]
 • „Синиот гулаб“ (Plavi golub) - песна на хрватската рок-група „Азра“ (Azra) од 1983 година.[17]

Гулабот како тема во филмот уреди

Наводи уреди

 1. Кавкаске бајке. Београд: Народња књига, 1963, стр. 67-73.
 2. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 67.
 3. Доналд Бисет, Разговори со еден тигар. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993, стр. 32-34.
 4. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 180-181.
 5. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 162-163.
 6. Johan Volfgang Gete, Pesme. Beograd: Rad, 1964, стр. 31-32.
 7. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 18.
 8. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 8.
 9. Блаже Конески, Поезија. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2011, стр. 197.
 10. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 59.
 11. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 151.
 12. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 33.
 13. „Izabrana bibliografija Jaroslava Sajferta“ во: Jaroslav Sajfert, Stub kuge. Beograd: Mali vrt, 2014, стр. 93-94.
 14. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 48.
 15. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 289-304.
 16. „mojvideo.com, Prince - Ehen doves cry (посетено на 30.1.2016)“. Архивирано од изворникот на 2016-01-18. Посетено на 2016-01-30.
 17. Branimir Štulić svira PLAVI GOLUB - YouTube (пристапено на 12.1.2017)
 18. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 36.