Врат[1][2] или шија[3][4][5] — дел од телата на многу копнени 'рбетници што ја поврзува главата со остатокот од телото. Тој е многу важен бидејќи ни овозможува да ги движиме главите наоколу, одвоено од остатокот од нашето тело. И покрај тоа што е од клучно значење, вратот е и малку нежен и лесно повредлив. Внатре во вратот, има еден куп важни работи. Има цевка што ни помага да голтаме храна (хранопроводот), дел што ни помага да зборуваме (гркланот) и цевка што ни помага да дишеме (дишникот). Има и многу крвни садови, некои коски (вратни прешлени) и мускули што ни помагаат да ја движиме главата. Значи, иако може да изгледа едноставен, нашиот врат врши многу важни работи. Кај некои животни, како што е жирафата, вратот може да биде несразмерно долг.[6][7]

Врат
Човечки врат
Податоци
Назнаки
Латинскиcervix; collum
TAA01.1.00.012
FMAFMA:7155

Вратот е клучна област за општење и изразување. Тој игра значајна улога во невербалното општење, бидејќи различните движења и положби на главата и вратот можат да пренесат емоции, намери и реакции. На пример, кимнувањето со главата може да укаже на согласност или разбирање, додека тресењето на главата може да означи несогласување или неодобрување. Мускулите на вратот придонесуваат за овие изразити движења, овозможувајќи ни да пренесеме широк распон на чувства без да кажеме ни збор. Покрај неговите физички функции, вратот е неопходен и за изразување и поврзување со другите.[8]

Наводи уреди

  1. вратДигитален речник на македонскиот јазик
  2. „врат“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Шија повеќе се однесува на задниот дел на вратот, но во некои случаи може да се однесува и како врат.
  4. „шија“Дигитален речник на македонскиот јазик
  5. „шија“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  6. Standring, Susan (2016). Gray's Anatomy: The Anatomical Basis of Clinical Practice (41st. изд.). Philadelphia. ISBN 9780702052309. OCLC 920806541.
  7. Jung, Benjamin; Black, Asa C.; Bhutta, Beenish S. (2023). Anatomy, Head and Neck, Neck Movements. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. PMID 32491487.
  8. „Neck | Vertebrae, Muscles, Nerves | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2024-01-20.

Надворешни врски уреди