Грашок
Семе и мешунка
Целото растение: Pisum sativum
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Розиди
Ред: Бобовидни
Семејство: Бобови
Потсемејство: Глушини
Род: Грашок
Вид: P. sativum
Научен назив
Pisum sativum
L.

Грашокот е растение во вид на ползавец. Неговите плодови се издолжени мешунки, а семето е тркалезно. Семето се користи во исхраната.

Грашокот (со латинско име: P. sativum) е годишно растение, со животен циклус на зреење и раст од една година. Тоа е земјоделска култура која се одгледува во студената сезона и расте во многу делови на светот; садењето може да се одвива од зима до почетокот на летото во зависност од местото. Просечниот грашок тежи помеѓу 0,10 и 0,36 грам. Незрелиот грашок (и во снежен грашок, нежно мешункаст грашок, исто така) се користат како зеленчук, свеж, замрзнат или конзервиран. Сортите на видовите кои вообичаено се нарекуваат полски грашок се одгледуваат за да произведат сув грашок како дробен грашок изваден од зрелата мешунка на плодот. Овие се основа на каша и супа од грашок, кои се основи на средновековната кујна; додека во Европа, конзумирањето свеж незрел грашок беше иновација воведена од раната модерна кујна.

Галерија Уреди