Дојка

(Пренасочено од Гради)

Дојката (mamma) има полутопчеста форма, сместена во надворешниот дел од градниот кош на чиј преден крај се наоѓа пигментирано испапчување или брадаваица (papilla mammae).Дојката е жлезда изградена од 15-20 резени (lobi glandulae mammariae). Нивните изводни канали се насочуваат кон брадавицата чии врвови се отвораат како млечни пукнатини.И мажите и жените имаат развиени гради од исти ембриолошки ткива. Сепак, во пубертетот, женските полови хормони, главно естроген, го промовира развојот на дојка кој не се случува кај мажите се должи на повисокиот износ на тестостерон.Како резултат на тоа, женските гради стана многу повеќе познати отколку оние на мажите.За време на бременоста, градите, се одговорни на комплексната интеракција на хормоните кои го предизвикуваат развојот на ткивото и проширувањето со цел да се произведе млеко.Три такви хормони се естроген, прогестерон и пролактин, кои предизвикуваат вродено ткиво во дојката и грлото на матката за да се промени времеѕо на менструалниот циклус.Големината на градите варира со расата и етничкото потекло. Една студија објавена во 2013 година укажува на постоењето на една генетска мутација одговорна за повеќе одлики на Азијците, вклучувајќи погуста коса, повеќе потни жлезди и помали гради на жените.

Дојка
Града на бремена жена
Податоци
Артеријаinternal thoracic artery
Венаinternal thoracic vein
Назнаки
Латинскиmamma (mammalis "of the breast")[1]
TAA16.0.02.001
FMAFMA:9601

Функција на градите уреди

Дојка: шема од напречен пресек на mammary gland.
1. Граден ѕид
2. Пекторални мускули
3. Lobules
4. Nipple
5. Areola
6. Milk duct
7. Масно ткиво
8. Кожа

Градата е апокрина жлезда која произведува мајчино млеко за да се храни новороденчето.Бојата на брадавицата е розова до темно-кафеава во која има многу лојни жлезди.Основните единици се терминалниот канал кој произведува мајчино млеко.Тие им даваат храна на своите потомци.Тие се дистрибуираат низ телото на градите; околу две- третини од lactiferous ткиво е на 30 мм од основата на брадавица.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

  1. „mammal – Definitions from Dictionary.com“. Dictionary.reference.com. Посетено на 2011-10-31.

Дојка Архивирано на 3 декември 2013 г.