Димитар Бајалџиев

Димитар Бајалџиев (роден во 1944-2022 година во Лугунци, Воденско, Грција) — македонски правник и политичар.

Димитар Бајалџиев
Министер за образование и наука
На должноста
4 септември 1992 – 20 декември 1994
Премиер Бранко Црвенковски
Претходник Димитар Димитров
Наследник Емилија Симоска
Лични податоци
Роден(а) 1944
Лугунци, Воденско, Грција
Националност Македонец
Установа Правен факултет

Во 1969 година започнал со работа на Правниот факултет во Скопје како асистент. Во 1977 година го одбранил магистерскиот труд на тема „Важноста на нормите во јавниот живот на луѓето“. Во 1978 година бил избран за предавател, во 1985 година - за доцент, во 1990 година - за прекувремен професор, а во 1995 година - за редовен професор. Во 1985 година докторирал во Скопје[1].

Во Владата од 1992 година Бајалџиев ја извршувал функцијата Министер за образование и наука, и тоа во периодот од 4 септември 1992 до 20 декември 1994 година.

Наводи

уреди
  1. Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопје, 2009, с. 117-118.
Политички функции
Претходник
Димитар Димитров
Министер за образование и наука
4 септември 1992 - 20 декември 1994
Наследник
Емилија Симоска