Воздухопловен јазол

Воздухопловен јазол (авиојазол или аеродромска база) — употребена од една или повеќе авиопревозници за да го концетрираат патничкиот сообраќај и летовите на еден даден аеродром. Тие служат како трансферни полиња за да ги однесат патниците на нивната крајна одредиште. Авиопревозникот врши летови од неколку аеродроми каде што нема база до аеродромите каде што имаат база и патниците кои летаат од аеродромите каде што нема база до крајното одредиште мораат да се поврзат преку јазолот односно аеродромот каде што има база. Оваа парадигма создава обемна економија што дозволува авиопревозникот да осплужува парови на градови кои поинаку не би биле економично поврзани со нонстоп летови.

Воздухопловен јазол со спици во САД, 1995 г.

Анализи уреди

Системот на „стожер и спици“ и овозможува на авиопревозникот да служат помалку правци, така што се потребни помалку авиони. Системот, исто така, го зголемува патничкиот товари; лет од база до други аеродроми не ги носи само патниците со потекло каде што е базата, но, исто така, патниците кои имаат потекло од повеќе други градови. Сепак, системот е скап. Потребни се дополнителни вработени и објекти за грижа за поврзување на патници. Да служат во некои градови каде што нема авиопревозникот база на различни популации и побарувачка, на авиопревозникот бара неколку типови на авиони, а потребни се специфични обуки и опрема за секој тип. Покрај тоа, авиопревозникот може да доживее ограничувања на капацитетот, како тие се прошируваат во нивниот аеродром каде имаат база. За патникот, системот на „стожер и спици“ нуди широк спектар на одредишта со едно застанување. Сепак, имајќи ги предвид врските кои мораат да ги направат на пат до нивната крајното одредиште се зголемува времето на патување. Покрај тоа, авиопревозниците можат да ги монополизираат нивните бази, овозможувајќи им слободно да ги зголемат цените на билетите.

Банкарство уреди

Авиопревозниците работат банки на летови во нивните бази, во кои пристигнуваат неколку летови и заминуваат во краток период на време. Банките можат да биде познати како "Пикс" на активноста на базите и не-банки, како "долини". Банкарството им овозможува кратко време на врска на патниците. Сепак, еден авиопревозник мора да собере голем број на ресурси за да се грижи за приливот на летови во текот на една банка, и со неколку авиони на теренот во исто време може да доведе до застој во сообраќајот и одложувања. Покрај тоа, банкарство може да доведе до неефикасно искористување авиони, со авион на чекање на аеродромите каде немаат база. Наместо тоа, некои авиопревозници ги дебанкирале нивните бази, со воведување на "тркалачка база", во која пристигнувањата и заминувањата на летовите се шири во текот на денот. Овој феномен е познат и како "depeaking". Додека трошоците може да се намалат, времето на конектирање кај тркалачките бази е подолго. Американ ерлајнс беше првиот да ги depeak своите центри, со цел да ја подобрат профитабилноста по нападите на 11 септември. Тие ги rebanked своите центри во 2015 година, сепак, со чувство на добивка во поврзување на патници ќе го надминуваа порастот на трошоците.