Јат Ервејс

(Пренасочено од Jat Airways)
Лого на Јат Ервејз

Јат Ервејс (Jat Airways, ИАТА код: JU, по почетните букви на Југославија, ИЦАО код: ЈАТ) е авиокомпанија со седиште во Белград, Србија. Таа е национален авиопревозник на Србија и поранешен авиопревозник на Југославија (под името JAT Југословенски Аеротранспорт, Yugoslav Airlines). Се смета за шеснаеста најстара авиокомпанија во Европа. Air Serbia е создадена на 1 август 2013 како легален наследник на Jat Airways, и е во сопственост на владата на Србија (51%) и Etihad Airways (49%).[1]


ФлотаУреди

Maj 2010. [2]
Тип Укупно Бизнис
Класа
Економска
Класа
вкупно
Напомена
ATР 72-200 5 6 56 62 YU-ALN, YU-ALO, YU-ALP, YU-ALR, YU-ALS
Боинг 737-300 10 12 114 126 YU-AND, YU-ANF, YU-ANH, YU-ANI, YU-ANJ,
YU-ANK, YU-ANL, YU-ANV, YU-ANW, YU-AON
Ербас А319 (8 нарачани) [1]

НаводиУреди