Отвори го главното мени

Меѓународниот аеродром во Приштина (IATA: PRN, ICAO: BKPR / LYPR) (албански: Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës; српски: Међународни аеродром Приштина), е меѓународен аеродром лоциран 16 километри од центарот на Приштина, Косово. Аеродромот е под раководство на владата на Косово, по предавањето на контролата од страна на УНМИК, и е главна порта за влез во Косово.

Аеродром Приштина
Aeroporti Ndërkombëtar i Prishtinës
Међународни аеродром Приштина
PIIAJ - Limak Kosovo.jpg
{{{name}}}
IATA: немаICAO: нема
Преглед
Писти
Правец Должина Површина
ft m
17/35 8.210 2.501 Асфалт

ИсторијаУреди

Аеродромот во Приштина беше официјално отворен во 1965 година, со една и едиствена цел, летови од и до Белград. Во текот на 90-тите години, аеродромот започна да оперира на меѓународни дестинации, главно до Швајцарија и Германија. По завршувањето на косовската војна, од 12 Јуни, 1999 до 26 Јуни, 1999 година имаше мала тензија помеѓу НАТО и Руските воени сили коишто во тие моменти го имаа заземано аеродромот. По потпишувањето на договорот со којшто Руските воени сили ќе останат дел од мировните сили во Косово, аеродромот беше реактивиран како воен аеродром на 15 Октомври, 1999 година, а потоа и како цивилен аеродром со оперирање на неколку дестинации ширум Европа.

НаградиУреди

Во Јуни 2006 година, аеродромот ја доби наградата за најдобар аеродром за 2006 година во категориите: развој на аеродромот, операции, аеродромски објекти, безбедност и однос кон патниците од страна на Меѓународниот совет за аеродроми.

Авиокомпании и дестинацииУреди

Следните авиокомпании оперираат од аеродром заклучно со јули 2008:

Charter AirlinesУреди