9 декември (починале)

список на статии на Викимедија
1565  Пиј IVримски папа.
1669  Климент IX — римски папа.
1910  Лаза Костиќ — српски писател и преведувач, родоначалник на српската авангардна лирика.
1916  Нацуме Сосеки — јапонски писател.
1943  Никола Парапунов — македонски револуционер.
1944  Андреј — грчки принц.
1977  Кларис Лиспектор — бразилска писателка.
1993  Дани Бланчфлауер — северноирски фудбалер, тренер и новинар.
2008  Дражен Јерковиќ — хрватски и југословенски фудбалер.
2019  Мари Фредриксон — шведска поп-пејачка, членка на групата Роксет (Roxette).
2020  Паоло Роси —италијански фудбалер.