28 ноември (починале)

список на статии на Викимедија
1680  Џовани Лоренцо Бернинииталијански архитект.
1859  Вашингтон Ирвинг — американски писател, есеист, историчар и дипломат.
1907  Иван Гарванов — бугарски револуционер.
1941  Живоин Павловиќ — југословенски комунист.
1954  Енрико Ферми — италијански физичар.
1982  Елена — кралица на Романија.
2004  Јусуф Реџепи — македонски лекар.
2010  Лесли Нилсен — американско-канадски глумец.
2011  Анте Марковиќ — последниот премиер на СФРЈ.
2020 Раде Гогов – Црноречки — македонски партизан.