1 јуни (починале)

список на статии на Викимедија
193  Дидиј Јулијанримски цар.
1846  Грегориј XVIримски папа.
1946  Јон Антонескупремиер на Романија.
1948  Сони Бој Вилијамсон I — американски блуз-музичар.
1952  Џон Деви — американски филозоф.
1953  Алекс Џејмс — шкотски фудбалер.
1968  Хелен Келер — американска активистка и писателка.
1974  Хуан Перон — аргентински политичар и државник.
1984  Кирил Симоновски - Џина — македонски и југословенски фудбалер.
2003  Панче Васоски — македонски глумец.
2008  Ив Сен Лоран — француски моден творец.
2010  Андреј Вознесенски — руски поет и писател.
2018  Синан Сакиќ — српски и југословенски фолк-пејач.