Синан Сакиќ (српски: Синан Сакић; 13 октомври 19561 јуни 2018) — српски турбофолк пејач. Роден е во Лозница, Србија. Ја започнал својата кариера во 1979 со сингловите „Једна туга за два друга“ и „Кулу градим“ и издал вкупно 27 албуми.

За неговата популарност во извесни делови од Србија сведочи графитот на еден српски автопат кој вели „Бог на небу - Синан на земљи“ (Бог на небото - Синан на Земјата).