Светско првенство во фудбал 1990

1990 Светско првенство на ФИФА — Италија
Italia 90
Официјално лого
Официјално лого
Тимови 24  (од 116 квалификанти)
Домаќин Италија
Шампиони  Германија (трета титулa)
Одиграни натпревари   52
Постигнато голови 115  (просек 2.212 по натпревар)
Посетеност 2.516.348  (просек 48.391 по натпревар)
Најдобар стрелец Италија Салваторе Скилачи
6 гола
Најдобар играч Италија Салваторе Скилачи


Шампиони на Светското Првенство во 1990
Germany
Западна Германија
Трета титула
Светско првенство во фудбал

Уругвај 1930 | Италија 1934 | Франција 1938 | Бразил 1950 | Швајцарија 1954 | Шведска 1958 | Чиле 1962 | Англија 1966 | Мексико 1970 | Западна Германија 1974 | Аргентина 1978 | Шпанија 1982 | Мексико 1986 | Италија 1990 | САД 1994 | Франција 1998 | Кореја/Јапонија 2002 | Германија 2006 | Јужна Африка 2010 | Бразил 2014 | Русија 2018 | Катар 2022 |

Награди | Историја | Домаќини | Маскоти | Квалификации | Рекорди | Трофеи