Маскоти на светските првенства во фудбал

список на статии на Викимедија

Секое Светско првенство во фудбал обично има своја маскота. World Cup Willie, маскотата за Светското Првенство во Фудбал 1966 беше првата маскота на Светските Првенства, и една од првите маскоти поврзани за некој голем спортски настан. Дизајнот на маскотата прикажува некоја специфична карактеристика (изглед, флора, фауна и сл.) на земјата домаќин.

Светско Првенство Маскота/ти Опис
Англија
1966
1966 world cup willie.jpg

World Cup Willie

Лав, типичен симбол на Велика Британија, како носи дрес со знамето на Обединетото Кралство и зборовите „WORLD CUP“.
Мексико
1970
1970 juanito.jpg

Juanito

Дете како носи дрес на Мексико и сомбреро (со зборовите "MEXICO 70"). Неговото име е деминутив од Хуан, често име во шпанскиот јазик.
Западна Германија
1974
1974 tip and tap.jpg

Tip и Tap

Две деца како носат дресови на Западна Германија, со буквите (Weltmeisterschaft, Светско Првенство) и број 74.
Аргентина
1978
1978 gauchito.jpg

Gauchito

Дете како носи дрес на Аргентина. Неговата капа (со зборовите ARGENTINA '78), шал и камшик се типични за гаучосите.
Шпанија
1982
1982 naranjito.jpg

Naranjito

Портокал, типично овошје за Шпанија, како носи дрес на домаќинот. Името доаѓа од naranja, шпански за портокал, и деминитивната наставка "-ito".
Мексико
1986
1986-pique.jpg

Pique

Халапињо пиперка, карактеристика на мексиканската кујна, со мустаќи и сомбреро. Името доаѓа од picante, шпански за зачинета пиперка и сосови.
Италија
1990
1990 ciao.jpg

Ciao

Цртана фигура на играч со глава - фудбалска топка и тело во 3 бои. Името е познат италијански поздрав.
САД
1994
1994 striker.jpg

Striker

Куче, како носи црвено, бело, син дрес со зборовите „USA 94“.
Франција
1998
France98mascot.png

Footix

Петел, типичен симбол на Франција, со зборовите „FRANCE 98“ на градите. Телото е најмногу сино, како дресот на земјата-домаќин, а името е скратеница од зборот фудбал („Foot“) и завршетокот „-ix“ од популарниот стрип Астерикс.
Кореја/Јапонија
2002
2002 ato kaz and nik.jpg

Ato, Kaz и Nik (The Spheriks)

Портокалови, виолетови и сини (соодветно) футуристички, компјутерски-создадени суштества. Членови се на тимот „Atmoball“ (измислен спорт сличен на фудбал), Ato е тренер додека Kaz и Nik се играчи. Трите поединечни имиња се избрани според предлози на корисници на Интернет и купувачи во McDonald's во земјите домаќини.
Германија
2006
GoleoIV.jpg

Goleo VI
Помошник: Pille

Лав како носи дрес на Германија со број 06 и фудбалска топка што зборува.
Јужна Африка
2010
Zakumi.jpg

Zakumi

Леопард со зелена коса кој носи дрес на кој пишува Јужна Африка 2010. Зелените и златните бои кај Закуми ги симболизираат фудбалските бои на Јужна Африка. Неговото име доаѓа од „ZA“, ISO 3166-1 кодот за Јужна Африка, и „куми“ што значи „десет“ на многу африкански јазици.

Надворешни врскиУреди

Светско првенство во фудбал

Уругвај 1930 | Италија 1934 | Франција 1938 | Бразил 1950 | Швајцарија 1954 | Шведска 1958 | Чиле 1962 | Англија 1966 | Мексико 1970 | Западна Германија 1974 | Аргентина 1978 | Шпанија 1982 | Мексико 1986 | Италија 1990 | САД 1994 | Франција 1998 | Кореја/Јапонија 2002 | Германија 2006 | Јужна Африка 2010 | Бразил 2014 | Русија 2018 | Катар 2022 |

Награди | Историја | Домаќини | Маскоти | Квалификации | Рекорди | Трофеи