Светско првенство во фудбал 1958

1958 Светско првенство на ФИФА — Шведска
Världsmästerskapet i Fotboll
Sverige 1958
Официјален постер
Официјален постер
Тимови 16  (од 55 квалификанти)
Домаќин Шведска
Шампиони  Бразил (прва титулa)
Одиграни натпревари   35
Постигнато голови 126  (просек 3.6 по натпревар)
Посетеност 919.580  (просек 26.274 по натпревар)
Најдобар стрелец Франција Жист Фонтен
13 гола
Најдобар играч не е биран


Шампиони на Светското Првенство во 1958
Brazil
Бразил
Прва титула
Светско првенство во фудбал

Уругвај 1930 | Италија 1934 | Франција 1938 | Бразил 1950 | Швајцарија 1954 | Шведска 1958 | Чиле 1962 | Англија 1966 | Мексико 1970 | Западна Германија 1974 | Аргентина 1978 | Шпанија 1982 | Мексико 1986 | Италија 1990 | САД 1994 | Франција 1998 | Кореја/Јапонија 2002 | Германија 2006 | Јужна Африка 2010 | Бразил 2014 | Русија 2018 | Катар 2022 |

Награди | Историја | Домаќини | Маскоти | Квалификации | Рекорди | Трофеи