1815 во книжевноста

НастаниУреди

 
Прво издание на Северноамериканскиот преглед(North American Review) со потпис на неговиот уредник Вилијам Тудор .

Нови книгиУреди

ФикцијаУреди

Деца и млади луѓеУреди

 • Арабела Аргус – Авантурите на магарарето [6]

ДрамаУреди

ПоезијаУреди

Не-фикцијаУреди

 • Симон БоливарПисмо до Јамајка (6 септември)
 • Џорџ Кевендиш - Животот и смртта на кардиналот Волси
 • Александар фон ХумболтЛичен наратив за патувањата во рамномените региони на новиот континент во текот на годините 1799–1804 (прво издание на француски, седум тома до 1826 година)
 • Џон Малколм - Историјата на Персија, од најраниот период до денес [7]
 • Томас Малтус - Истражување за природата и напредокот на киријата

РодениУреди

ПочинатиУреди

НаводиУреди

 1. „The Byron Chronology, 1814–1816“. Romantic Circles. University of Maryland. Посетено на 2013-11-21.
 2. Sutherland, John; Fender, Stephen (2011). „15 June“. Love, Sex, Death & Words: surprising tales from a year in literature. London: Icon. стр. 228–9. ISBN 978-184831-247-0.
 3. Longford, Elizabeth (1986). „194“. Во Hastings, Max (уред.). The Oxford Book of Military Anecdotes. стр. 230–234. ISBN 978-0-19-520528-2.
 4. Advertisement in The Morning Chronicle 25 December 1815 p. 1.
 5. Howe, Justin (2009-03-10). „Jan Potocki and the Manuscript Found in Saragossa“. Tor.com. Посетено на 2018-11-30.
 6. Hahn, Daniel (2015). The Oxford Companion to Children's Literature (изд. 2nd.). Oxford. University Press. стр. 3. ISBN 9780198715542.
 7. „The History of Persia, from the Most Early Period to the Present Time“. World Digital Library. 1815. Посетено на 2013-10-02.
 8. Highfill, Philip H.; Burnim, Kalman; Langhans, Edward (1973). A biographical dictionary of actors, actresses, musicians, dancers, managers & other stage personnel in London, 1660-1800. Vol. 1, Abaco to Belfille. Carbondale, Ill.: Southern Illinois University Press. стр. 12–20. ISBN 0809305178. Посетено на 19 November 2021.
 9. Warner, Charles Dudley. Library of the World's Best Literature, Ancient and Modern. United States: J. A. Hill, 1902. Page 377