Волтер Скот (англиски: Walter Scott[1][2]; 15 август 1771Даблин, 21 септември 1832) — шкотски поет и романописец, творец на модерниот историски роман.

Волтер Скот

Животопис

уреди

Волтер Скот бил познат како многу нескромен човек, кој самиот за себе пишувал пофални статии.[3]

Творештво

уреди

Волтер Скот собирал народни песни и пишувал епови за историјата на Шкотска. Меѓу неговите најзначајни дела спаѓаат „Ајванхо“, „Кенилворт“, „Старинар“ и други.

Гете го опишал Скот како голем талент и силна личност. Според него, во делата на Скот насекаде се среќава голема сигурност и темелност во цртањето, што се должи не неговото големо познавање на светот.[4] Меѓутоа, Гете сметал дека за Скот е карактеристична претераната наклонетост кон прикажувањето на деталите, а тоа често го наведувало на грешки.[5]

Наводи

уреди
  1. Правопис на македонскиот јазик (II. изд.). Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“. 2017. стр. 182. ISBN 978-608-220-042-2.
  2. Според современа транскрипција, англиското име се преведува како Волтер, но порано било Валтер. Така што, друг облик би бил Валтер Скот ако го следиме тогашниот поблизок облик на изговор.
  3. Јован Дучић, Благо Цара Радована (друго издање). Београд: Laguna, 2018, стр. 306.
  4. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 64.
  5. J. P. Ekerman, Razgovori sa Geteom: Poslednjih godina njegova života. Beograd: Rad, 1960, стр. 34.