14 мај (починале)

список на статии на Викимедија
649  Теодор I — римски папа.
964  Јован XII — римски папа.
1493  Нанина де Медичи — ќерка на Пјеро ди Козимо де Медичи.
1610  Анри IVкрал на Франција.
1643  Луј XIIIкрал на Франција.
1912  Аугуст Стриндберг — шведски драмски писател (р. 1849)
1940  Ема Голдман — анархистка.
1991  Аладар Геревич — унгарски мечувалец.
1987  Рита Хејворт — американска глумица (р. 1918).
1998  Френк Синатра — американски пејач и глумец (р. 1915)
2015  Би Би Кинг — американски блуз-гитарист.
2018  Том Вулф — американски писател.
2001  Марио Болоњини — италијански режисер.