13 февруари (починале)

список на статии на Викимедија
1130  Хонориј II — римски папа.
1571  Бенвенуто Челини — италијански вајар, златар и сликар.
1787  Руѓер Бошковиќфизичар, математичар, астроном, филозоф и дипломат.
1883  Рихард Вагнер — германски композитор.
1893  Ѓорѓија Пулевски — македонски писател и преродбеник.
1952  Јован Поповиќ — српски и југословенски писател.
1974  Петар Лубарда — црногорски и југословенски сликар.
1991  Арно Брекер — најистакнатиот вајар во Третиот Рајх.
1996  Зија Бериша — македонски глумец.
2003  Кид Гавилан — кубански боксер.
2016  Слободан Сантрач — српски и југословенски фудбалер и тренер.