Фудбалска федерација на Босна и Херцеговина

Фудбалска Федерација на Босна и Херцеговина е федерација која се залага за организација и развој на фудбалот на просторот на цела Босна и Херцеговина.

ФФ Босна и Херцеговина
Фудбалска Федерација на Босна и Херцеговина
Основана 1992.
Член на ФИФА од 1996.
Член на УЕФА од 1998.
Претседател Елведин Бегиќ
Прв потпретседател Богдан Чеко
Втор потпретседател Иљо ДОминиковиќ

Со распадот на СФР Југославија престанала да постои и Фудбалската Федерација на СР Босна и Херцеговина. Во април 1992 била основана Фудбалската Федерација на Босна и Херцеговина која веднаш побарала членство во УЕФА и ФИФА. Поради воените дејствија и немајќи ги условите за работа, примена е дури во 1996 година како полноправен член на ФИФА и придружен член на УЕФА. На состанок на УЕФА во Даблин, Ирска, 1988 година ФФБиХ станала полноправна членка на УЕФА.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди

Меѓународен фудбал

ФИФА | Светско првентсво | Куп на конфедерации | У-20 Светско првенство | У-17 Светско првенство | Летни олимписки игри | Азиски игри | Сеафрикански игри | Панамерикански игри | Островски игри | Светско рангирање | Играч на годината | Екипи | Кодови

     Азија: АФЦАзиски купУ-22У-19У-16У-14
     Африка: ЦАФАфрикански куп на нациите
     Северна Америка: КОНКАКАФЗлатен куп
     Јужна Америка: КОНМЕБОЛКопа Америка
     Океанија: ОФЦКуп на нациите
     Ервопа: УЕФАЕвропско првенство
     Вон-ФИФА: N.F.-Board
ВИВА светски куп
 
Европски национални фудбалски сојузи (UEFA)

Австрија | Азербејџан | Албанија | Англија | Андора | Белгија | Белорусија | Босна и Херцеговина | Бугарија | Велс | Германија | Грција | Данска | Ерменија | Естонија | Израел | Република Ирска | Исланд | Италија | Казахстан | Кипар | Латвија | Литванија | Лихтенштајн | Луксембург | Македонија | Малта | Молдавија | Норвешка | Полска | Португалија | Романија | Русија | Сан Марино | Северна Ирска | Словачка | Словенија | Србија | Турција | Украина | Унгарија | Фарски Острови | Финска | Франција | Грузија | Холандија | Хрватска | Црна Гора | Чешка | Швајцарија | Шведска | Шкотска | Шпанија