Фудбалски сојуз на Данска

Фудбалската Асоцијација на Данска или Данска фудбалска асоцијација (дански: Dansk Boldspil-Union) е главна фудбалска организација во Данска. Ова е организација на данските фудбалски групи која ја води Данската фудбалска лига како и машката и женската. Седиштето на организацијата се наоѓа во Брондби. Данската фудбалска асоцијација е еден од основачите на ФИФА и УЕФА. Асоцијацијата е основана во 1889 но не се натпреварувала официјално сè до 1908 година што значи дека победата на Летните олимписки игри во 1906 година не била официјално забележана. Од 2008 година, Данската фудбалска асоцијација го преземала водството за развивање на малиот фудбал во Данска.

Фудбалски сојуз на Данска
Основана18 мај 1889
Примена во ФИФАФИФА (1904)
Мрежно местоhttps://www.dbu.dk/
Меѓународен фудбал

ФИФА | Светско првентсво | Куп на конфедерации | У-20 Светско првенство | У-17 Светско првенство | Летни олимписки игри | Азиски игри | Сеафрикански игри | Панамерикански игри | Островски игри | Светско рангирање | Играч на годината | Екипи | Кодови

     Азија: АФЦАзиски купУ-22У-19У-16У-14
     Африка: ЦАФАфрикански куп на нациите
     Северна Америка: КОНКАКАФЗлатен куп
     Јужна Америка: КОНМЕБОЛКопа Америка
     Океанија: ОФЦКуп на нациите
     Ервопа: УЕФАЕвропско првенство
     Вон-ФИФА: N.F.-Board
ВИВА светски куп
Европски национални фудбалски сојузи (UEFA)

Австрија | Азербејџан | Албанија | Англија | Андора | Белгија | Белорусија | Босна и Херцеговина | Бугарија | Велс | Германија | Грција | Данска | Ерменија | Естонија | Израел | Република Ирска | Исланд | Италија | Казахстан | Кипар | Латвија | Литванија | Лихтенштајн | Луксембург | Македонија | Малта | Молдавија | Норвешка | Полска | Португалија | Романија | Русија | Сан Марино | Северна Ирска | Словачка | Словенија | Србија | Турција | Украина | Унгарија | Фарски Острови | Финска | Франција | Грузија | Холандија | Хрватска | Црна Гора | Чешка | Швајцарија | Шведска | Шкотска | Шпанија