Фридрих Карл Арнолд Швасман

германски астроном
Откриени астероиди: 22
435 Ела[1] 11 септември 1898
436 Патриција[1] 13 септември 1898
442 Ајхсфелдија[1] 15 февруари 1899
443 Фотографика[1] 17 февруари 1899
446 Етернитас[1] 27 октомври 1899
447 Валентина[1] 27 октомври 1899
448 Наталија[1] 27 октомври 1899
449 Хамбурга[1] 31 октомври 1899
450 Бригита[1] 10 октомври 1899
454 Матезида 28 март 1900
455 Брухзалија[1] 22 мај 1900
456 Абноба[1] 4 јуни 1900
457 Алегенија[1] 15 септември 1900
458 Херсинија[1] 21 септември 1900
905 Универзитас 30 октомври 1918
906 Репсолда 30 октомври 1918
912 Маритима 27 април 1919
947 Монтероза 8 февруари 1921
989 Швасманија 18 ноември 1922
1192 Призма 17 март 1931
1303 Лутера 16 март 1928
1310 Филигера 28 февруари 1932
  1. 1 со Макс Волф

Фридрих Карл Арнолд Швасман (германски: Friedrich Karl Arnold Schwassmann; 25 март 1870 – 19 јануари 1964) — германски астроном, истакнат по откривањето на комети и астероид|астероиди. Открил вкупно 22 објекти, од кои 13 заедно со Макс Волф.[1]

Заедно со Арно Артур Вахман ги откриле периодичните комети 29P/Швасман–Вахман, 31P/Швасман–Вахман и 73P/Швасман–Вахман и со Вахман и Лезли Пелтиер, непериодичната комета C/1930 D1 (Пелтиер–Швасман–Вахман).

Во негова чест е наречен астероидот 989 Швасманија.

Наводи

уреди
  1. Центар за мали планети (9 јануари 2012). „Список на астероиди по откривач: А. Швасман“.

Надворешни врски

уреди
  • A. A. Вахман: Арнолд Швасман. Билтен на Астрономското друштво, Том. 17 (1964), Гл. 42. (посмртница) (германски)