905 Универзитас

астероид

905 УниверзитасS-тип на астероид во орбита околу Главниот астероиден појас како дел од Флориното семејство.[2] Пречникот на стероидот е 21 км и албедо од 0,085.[3] IВртежниот период приближно изнесува 14,2 h.[2]

905 Универзитас
Откривање
ОткривачФридрих Карл Арнолд Швасман
Откриено воБергедорф
Откриено30 октомври 1918
Ознаки
1918 ES; 1961 WE
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување97,47 а (35.600 денови)
Афел2.5561 ае (382.39 )
Перихел1.8751 ае (280.51 Gм)
2.2156 ае (331.45 Gм)
Занесеност0,15367
3,30 а (1204,6 d)
240,325°
0° 17м 55.896с / ден
Наклон5,3261°
37,179°
343,300°
Земјино НРОП0.877341 ае (131.2483 Gм)
Јупитерово НРОП2.8967 ае (433.34 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,633
Физички особености
Среден полупречник
10,665 ± 1,2 km
14.238 h (0.5933 d)[2]
0,0849 ± 0,022
11,59

Наводи уреди

  1. „905 Universitas (1918 ES)“. JPL Small-Body Database. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 2 May 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 Kryszczynska, A.; и др. (October 2012). „Do Slivan states exist in the Flora family?. I. Photometric survey of the Flora region“. Astronomy & Astrophysics. 546: 51. Bibcode:2012A&A...546A..72K. doi:10.1051/0004-6361/201219199. A72.
  3. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2010-01-17. Посетено на 2008-12-26.

Надворешни врски уреди