947 Монтероза

астероид

947 Монтерозаастероид во орбита околу Сонцето.

947 Монтероза
Откривање
ОткривачФридрих Карл Арнолд Швасман
Откриено воБергедорф
Откриено8 февруари 1921
Ознаки
1921 JD
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување109,28 а (39.915 денови)
Афел3.4384 ае (514.38 )
Перихел2.0641 ае (308.78 Gм)
2.7513 ае (411.59 Gм)
Занесеност0,24975
4,56 а (1666,8 d)
61,4561°
0° 12м 57.528с / ден
Наклон6,7071°
48,349°
338,212°
Земјино НРОП1.06925 ае (159.958 Gм)
Јупитерово НРОП2.01091 ае (300.828 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,290
Физички особености
Среден полупречник
13,45 ± 0,85 km
5.164 h (0.2152 d)
0,2937 ± 0,040
9,9

Набљудувањата направени од опсерваторијата Палмер Дивајд во Колорадо Спрингс, Колорадо во текот на 2007 година дале светлинска крива со период од 5,164 ± 0,001 h со светлосна величина од 0,23 ± 0,02 m. Ова се разликува од периодот 2,376 h забележан во 2007 година.[2]

Наводи уреди

  1. „947 Monterosa (1921 JD)“. JPL Small-Body Database. NASA/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 2 May 2016.
  2. Warner, Brian D. (September 2007), „Asteroid Lightcurve Analysis at the Palmer Divide Observatory“, The Minor Planet Bulletin, Bibcode:2007MPBu...34...72W.

Надворешни врски уреди