447 Валентина

астероид

447 Валентина — голем астероид од главниот појас .

447 Валентина
Откривање
ОткривачМакс Волф,
Арнолд Швасман
Откриено27 октомври 1899
Ознаки
1899 ES
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел464,125 Gm (3,102 ае)
Перихел430,202 Gm (2,876 ае)
447,164 Gm (2,989 ае)
Занесеност0,038
1887,565 d (5,17 a)
17,23 km/s
141,289°
Наклон4,795°
72,079°
317,797°
Физички особености
Димензии80,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
8,99
Орбита на астероидот Валентина и неговата положба во Сончевиот Систем

Откриен од германските астрономи Макс Волф и Арнолд Швасман на 27 октомври 1899 година во хајделберг.