1303 Лутера

астероид

1303 Лутера (1928 FP) — астероид во Главниот астероиден појас откриен на 16 март 1928 година од страна на Фридрих Карл Арнолд Швасман при Бергедорф.[1]

1303 Лутера
Откривање [1]
ОткривачФридрих Карл Арнолд Швасман
Откриено воБергедорф
Откриено16 март 1928
Ознаки
ЦМП-ознака1303
Наречена по
Роберт Лутер
1928 FP
Орбитални особености [2]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување87,99 а (32.140 денови)
Афел3.5678774 ае (533.74686 )
Перихел2.8891744 ае (432.21434 Gм)
3.228526 ае (482.9806 Gм)
Занесеност0,1051104
5,80 а (2118,9 d)
130,18142°
0° 10м 11.646с / ден
Наклон19,49118°
72,06236°
100,30621°
Земјино НРОП1.96855 ае (294.491 Gм)
Јупитерово НРОП1.67322 ае (250.310 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,089
Физички особености
Димензии85.45 kiloметарs (280,300 ст) ± 2.1 kiloметарs (6,889 ст 9 ин)[3]
Среден полупречник
42,725 ± 1,05 km
5.878 h (0.2449 d)
0,0608 ± 0,003[2][3]
9,0,[4] 9.5 [2]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 „Discovery Circumstances: Numbered Minor Planets (1)-(5000)“. IAU: Minor Planet Center. Архивирано од изворникот на 2 February 2009. Посетено на January 27, 2009.
  2. 2,0 2,1 2,2 „1303 Luthera (1928 FP)“. JPL Small-Body Database. NAS/Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 27 April 2016.
  3. 3,0 3,1 Tedesco; и др. (2004). „Supplemental IRAS Minor Planet Survey (SIMPS)“. IRAS-A-FPA-3-RDR-IMPS-V6.0. Planetary Data System. Архивирано од изворникот на 2010-01-17. Посетено на January 30, 2009.
  4. Tholen (2007). „Asteroid Absolute Magnitudes“. EAR-A-5-DDR-ASTERMAG-V11.0. Planetary Data System. Архивирано од изворникот на 2012-06-17. Посетено на January 30, 2009.

Надворешни врски уреди