436 Патриција

астероид

436 Патриција — голем астероид од главниот појас .

436 Патриција
тгридимензионален приказ на 436 Патриција заснован на светлинската крива.
Откривање
ОткривачМакс Волф,
Арнолд Швасман
Откриено13 септември 1898
Ознаки
1898 DT
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел508,765 Gm (3,401 ае)
Перихел450,472 Gm (3,011 ае)
479,618 Gm (3,206 ае)
Занесеност0,061
2096,746 ден (5,74 a)
16,63 km/s
183,276°
Наклон18,484°
351,515°
38,093°
Физички особености
Димензии60,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
непознат
9,8

Откриен од страна на германскиот астроном Макс Волф и Арнолд Швасман на 13 септември 1898 година во Хајделберг.