446 Етернитас

астероид

446 Етернитасастероид од главниот појас. Откриен од страна на германските астрономи Макс Волф и Арнолд Швасман на 27 октѕомври 1899 година во хајделберг. Според спектралниот тип е калсифициран како A. Астероидот има пречник од 45 км. и има високо а албедо.[1]

446 Етернитас
Откривање
ОткривачМакс Волф,
Арнолд Швасман
Откриено27 октомври 1899
Ознаки
Наречена по
Етернитас
1899 ER
Германски појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел468,891 Gm (3,134 ае)
Перихел365,544 Gm (2,444 ае)
417,217 Gm (2,789 ае)
Занесеност0,124
1701,161 ден. (4,66 a)
17,84 km/s
273,482°
Наклон10,624°
42,153°
280,035°
Физички особености
Димензии45,4 km[1]
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
unknown
15,7413 ч.[1]
Албедо0,2361[1]
Температуранепозната
Спектрален тип
A[1]
8,9[1]

Наводи Уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „JPL Small-Body Database Browser: 446 Aeternitas (1899 ER)“. Jet Propulsion Laboratory.