442 Ајхсфелдија

астероид

442 Ајхсфелдија — голем астероид од главен појас откриен од германските астрономи Макс Волф и Арнолд Швасман на 15 февруари 1899 година во Хајделберг. Класифициран е како астероид со спектрален тип C и најверојатно се состои од прости јаглеродни соединенија.

442 Ајхсфелдија
Откривање
ОткривачМакс Волф,
Арнолд Швасман
Откриено15 февруари 1899
Ознаки
Наречена по
Ајхсфелд
1899 EE
Главен појас
Орбитални особености[1]
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел375,882 Gm (2,513 ае)
Перихел325,835 Gm (2,178 ае)
350,858 Gm (2,345 ае)
Занесеност0,071
1311,898 ден. (3,59 a)
19,45 km/s
113,664°
Наклон6,062°
135,045°
84,797°
Физички особености
Димензии65,58 ± 1,70[2] km
Маса(1,95 ± 0,20) × 1017[2] kg
Средна густина
1,32 ± 0,16[2] g/cm3
Спектрален тип
C
9,94[3]

Иако Ајхсфелдија има орбита слична со онаа на Вестиното семејство на астероиди, забележано е дека станува збор за астероид кој минува низ орбитата врз основа на различната спектрална класа.

Орбита на астероидот 442 Ајхсфелдија

Наводи Уреди

  1. Yeomans, Donald K., „442 Eichsfeldia“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 2013-03-25.
  2. 2,0 2,1 2,2 Carry, B. (December 2012), „Density of asteroids“, Planetary and Space Science, 73, стр. 98–118, arXiv:1203.4336, Bibcode:2012P&SS...73...98C, doi:10.1016/j.pss.2012.03.009. See Table 1.
  3. Warner, Brian D. (December 2007), „Initial Results of a Dedicated H-G Project“, Bulletin of the Minor Planets Section of the Association of Lunar and Planetary Observers, 34, стр. 113–119, Bibcode:2007MPBu...34..113W.