454 Матезида

астероид

454 Мaтезида — астероид од Главниот астероиден појас откриен од германскиот астроном Фридрих Карл Арнолд Швасман на 28 март 1900 година. Привремената ознака му била 1900 FC.

454 Матезида
Откривање
ОткривачФридрих Карл Арнолд Швасман
Откриено воХајделберг (024)
Откриено28 март 1900
Ознаки
ЦМП-ознака454
Наречена по
математика
1900 FC
Главен астероиден појас
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување116,05 а (42.387 д)
Афел2.9158 ае (436.20 )
Перихел2.3409 ае (350.19 Gм)
2.6284 ае (393.20 Gм)
Занесеност0,10937
4,26 а (1556,4 d)
98,12293°
0° 13м 52.679с / ден
Наклон6.29209869841666°
32,29958°
177,3387°
Земјино НРОП1.33517 ае (199.739 Gм)
Јупитерово НРОП2.04559 ае (306.016 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,384
Сопствени орбитални елементи
Сопствено средно движење
82,368 ° / г
Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ г
(Грешка во изразот: Непрепознаен интерпункциски знак „,“ d)
Физички особености
Димензии81,57 ± 3,2 км
8.378 h (0.3491 d)
0,0555 ± 0,005
9,20

Фотометриските набљудувања на овој астероид од опсерваторијата Алтимира во 2004 година дале светлинска крива со период од 8,37784 ± 0,00003 ч и промена на светлоста од 0,32 м. Ова се разликува од периодите од 7,075 ч забележан во 1994 година и 7,745 ч во 1998 година.[2]

Орбита на астероидот 454 Матезида и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи

уреди
  1. Yeomans, Donald K., „454 Mathesis“, JPL Small-Body Database Browser, NASA Jet Propulsion Laboratory, Посетено на 10 May 2016.
  2. Buchheim, Robert K. (June 2006), „Photometry of asteroids 133 Cyrene, 454 Mathesis, 477 Italia, and 2264 Sabrina“, Astronomy and Astrophysics Supplement Series, 33 (2), стр. 29–30, Bibcode:2006MPBu...33...29B.

Надворешни врски

уреди