912 Маритима

астероид

912 Маритимаастероид во Главниот астероиден појас. Врз основа на добиената светлинската крива на Маритима во период од три месеци, Маритима има вртежен период од 1.332 часа.[1] Анализата прокажува можност за ѕвезден период од 1.332 ± 5 hours.[2] Суперспорите вртливи тела, се оние тела чиј период е подолг од неколку дена, и станува збор претежно за мали астероиди.[2] Моменталнуиот модел покажува дека ова успорување на вртежниот момент на астероидот е резултат на зрачниот ритисок на ЈОРП, кој дејствува на телото обратнопрпорционално од квадратот на големината и обратнопропорционално на полуолемата оска.[2] Тешко е да се определи вртежниот период.[2]

912 Маритима
Откривање[1]
ОткривачФридрих Карл Арнолд Швасман
Бергедорф
Откриено27 април 1919
Ознаки
Главен астероиден појас[1]
Орбитални особености[1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување85,59 а (31.263 денови)
Афел3.6842 ае (551.15 ) (Q)
Перихел2.5842 ае (386.59 Gм) (q)
3.1342 ае (468.87 Gм) (a)
Занесеност0,17548 (e)
5,55 а (2026,7 d)
282,25° (M)
0° 10м 39.468с / ден (n)
Наклон18,344° (i)
34,032° (Ω)
88,889° (ω)
Земјино НРОП1.67756 ае (250.959 Gм)
Јупитерово НРОП1.72302 ае (257.760 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,111
Физички особености
Среден полупречник
41,585 ± 1 km (ИРАС)
1,332 h (55.5 d)
1.332 h (55,5 d)[1][2]
0,1115 ± 0,006[1]
C[1]
13,3 до 16,9
9,3[1]
Орбита на астероидот 912 Маритима, и неговата положба во Сончевиот Систем на 01.01.2009 г. Рисунок NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 „JPL Small-Body Database Browser: 912 Maritima (1919 FJ)“ (2011-12-30 last obs). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 2 May 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Higgins, David; Martinez, Luis (2011). „Period Determination of Asteroid 912 Maritima“. The Minor Planet Bulletin. 38 (2): 78–79. Bibcode:2011MPBu...38...78H. ISSN 1052-8091.

Надворешна врска уреди