443 Фотографика

астероид

443 Фотографика — вообичаен астероид од главниот појас. Калсифициране како астероид од спектралниот тип S.

443 Фотографика
Откривање
ОткривачМакс Волф,
Арнолд Швасман
Откриено17 февруари 1899
Ознаки
Наречена по
Фотографија
1899 EF
Главен појас
Орбитални особености
Епоха 30 јануари 2005 (ЈД 2453400.5)
Афел344,861 Gm (2,305 ае)
Перихел318,134 Gm (2,127 ае)
331,498 Gm (2,216 ае)
Занесеност0,04
1204,823 ден. (3,3 a)
20,01 km/s
33,851°
Наклон4,231°
175,556°
349,276°
Физички особености
Димензии27,0 km
Масанепозната
Средна густина
непозната
непозната
непозната
непозната
Албедонепознато
Температуранепозната
Спектрален тип
S
10,28
Орбита на астероидот 443 Фотографика

Откриен од германските астрономи Макс Волф и Арнолд Швасман на 17 февруари 1899 година во Хајделберг.