1192 Призма

астероид

1192 Призма со привремена ознака 1931 FE — астероид во Главниот астероиден појас откриен на 17 март 1931 година, од страна на Фридрих Карл Арнолд Швасман при Бергедорфшката опсерваторија во Хамбург, Германија.[1]

1192 Призма
Откривање [1]
ОткривачФридрих Карл Арнолд Швасман
Откриено воБергедорф
Откриено17 март 1931
Ознаки
ЦМП-ознака1192 Призма
Наречена по
Бегердорфшки спектрален каталог[2]
1931 FE
Главен астероиден појас
Орбитални особености [1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600.5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување84,36 yr (30.814 денови)
Афел2.9764 ае (445.26 )
Перихел1.7555 ае (262.62 Gм)
2.3660 ае (353.95 Gм)
Занесеност0,25801
3,64 а (1329,3 d)
189,32°
0° 16м 14.988с / ден
Наклон23,904°
1,3521°
131,44°
Земјино НРОП0.8268 ае (123.69 Gм)
Јупитерово НРОП2.18016 ае (326.147 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,390
Физички особености
6.558 h (0.2733 d)
12,92

Астероидот е наречен по Бергедорфшкиот спектрален каталог.[2]

Модел на астероидот 1192 Призма

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 „JPL Small-Body Database Browser: 1192 Prisma (1931 FE)“ (2015-07-30 last obs.). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 1 May 2016.
  2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names – (1192) Prisma. Springer Berlin Heidelberg. стр. 100. ISBN 978-3-540-29925-7. Посетено на 22 August 2016.

Надворешни врски уреди