457 Алегенија

астероид

457 Алегенијаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф и Арнолд Швасман на 15 септември 1900 година. Привременото име на астероидот бил 1900 FЈ.

Именуван е во чест на северното маало на градот Питсбург, Пенсилванија кое имало научно и индустриско наследство. Овде се произведени најфината астрономска опрема од раниот XX век.[1]

Орбита на астероидот 457 Алегенија и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи

уреди