Универзитет „Св. Кирил и Методиј“

универзитет во Скопје

„Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ) — најстар и најголем универзитет на македонски јазик со седиште во Скопје. Формиран е на 24 април 1949 година со три факултети, а денес претставува заедница на 24 факултети, 9 научни институти (5 составни и 4 кои соработуваат со универзитетот) и 6 други институции. За прв ректор е избран Кирил Миљовски[2], а сегашен ректор е Никола Јанкуловски.

Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
Univerzitet Sv. Kiril i Metodij-logo.png
Виддржавен
Основан24 април 1949
РекторНикола Јанкуловски[1]
Студенти36.700
МестоСкопје, Македонија
ПрипадностМрежа на универзитети на ЈИЕ
www.ukim.edu.mk

Состав на универзитетотУреди

Универзитетот е составен од 23 факултети, 5 составни институти и 4 јавни научни установи, како и 6 други организации кои соработуваат со универзитетот.

ФакултетиУреди

Денес во универзитетот постојат 23 факултети од сферата на природните, медицинските, техничките, општествените и биотехничките науки како и уметноста.

Природни наукиУреди

Медицински наукиУреди

Технички наукиУреди

Општествени наукиУреди

 
Комплексот на Филозофскиот, Филолошкиот и Правниот факултет.

Биотехнички наукиУреди

УметностиУреди

Составни институтиУреди

Придружни членкиУреди

Јавни научни установиУреди

Други високообразовни институцииУреди

Други организацииУреди

Универзитетска библиотекаУреди

 
Универзитетската библиотека НУБ „Св. Климент Охридски“

Академска библиотека на „Св. Кирил и Методиј“ е НУБ „Св. Климент Охридски“, која е воедно и национална библиотека на Македонија. Отворена е во 1920 година како библиотека на Филозофскиот факултет, а подоцна станала јавна Народна библиотека и библиотека на универзитетот во сегашната зграда.

НаградиУреди

Во 2007 година Универзитетот „Кирил и Методиј“ е одликуван со Орден на Република Македонија за постигнатите исклучителни резултати во долгогодишната научна, наставна и апликативна дејност, давајќи значителен придонес за севкупниот развој и афирмација на Република Македонија како современа демократска држава во светот.

ДипломциУреди

НаводиУреди

  1. Јанкуловски е новиот ректор на УКИМ
  2. Ректори на УКИМ
  3. „Објавени резултатите од рангирање на универзитетите во Република Македонија - 2013“. Министерство за образование и наука на Македонија.

Надворешни врскиУреди