Разговор:Странски пропаганди во Македонија

Тековни разговори
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

За надворешната врскаУреди

Цитат:

Повик до македонците за борба против бугарските и грчките окупаторi

—MacedonianBoy“

Ова нешто не се врзва со последната реченица од повикот:

Со неклонена вера ке го тарни историческио пат за последната победа и слобода и за една целокупна и слободна и со народна власт Грциjа, шо натре на неja славjаномакедонскио народ ке наjде абсолутно политическо равноправие

—Повик на СНОФ (Славјано-Македонскиот Народноослободителен Фронт) до Македонците од Костурско

.

И кои се тие два народи за което "соедиение" се зборува? --Стан (разговор) 23:57, 15 мај 2009 (UTC)

Бугарска пропаганда - дури по 1870?!Уреди

А дека се Христофор Жефаровиќ, Паисиј Хилендарски, Неофит Рилски, Христаки Павловиќ, Браќа Миладиновци и сите други деjци, кои биле активни пред 1870 година? Поздрави, Бобан   Крумески 08:12, 21 мај 2009 (UTC)

Ти Миладиновци и овие другиве ги сфаќаш како пропагандисти? Расчисти некои поими прво па потоа вандализирај, инаку ќе морам да ја заштитам страницата.--MacedonianBoy 11:47, 21 мај 2009 (UTC)
Во што се разликувала деjноста на Миладиновци и Неофит Рилски од таа на егзархиските учители Прличев и Шапкарев? Во ништо... Тоа е тоа. Бобан   Крумески 12:45, 21 мај 2009 (UTC)
Само ова ќе ти го кажам за последен пат за оваа дускусија: Пропагандист > Жртва на пропаганда. --MacedonianBoy 12:47, 21 мај 2009 (UTC)
А-а-а, Миладиновци биле жртви на К'нчов... Не мислам дека Миладиновци се сретнувале некога со К'нчов. Коj поконкретно бугарски пропагандист ги направил Миладиновци жртви? Извори за тоа? Бобан   Крумески 12:56, 21 мај 2009 (UTC)
Одлично, напишав во статиjата за Миладиновци дека тие биле жртви на бугарската пропаганда. Ако некоj го избрише - ќе мора да разговара со тебе. :-) Бобан   Крумески 13:03, 21 мај 2009 (UTC)
Остануваат нерешени два проблема. Првиот - не наведуваш било какви извори, а овде твоите персонални ставови немаат тежина. Вториот - Миладиновци умреле скоро 10 години пред почетокот на "Организираниот пробив на бугарската пропаганда на територијата на Македонија после формирањето на Бугарската егзархија во 1870 година", како што читаме во статиjата. Се праша како тие можеле да бидат жртви на пропаганда, коjа уште не постоела?! Ако немаш одговор и извори - ќе мора да jа вратам моjата верзиjа. :-) Бобан   Крумески 13:09, 21 мај 2009 (UTC)
Статијата си има рефенци и не смееш да чепкаш. Секое понатамошно менување на текстот ќе ти се смета за вандализам. За личностите што ти ги споменуваш немаат никаква врска со ова. --MacedonianBoy 13:32, 21 мај 2009 (UTC)
Ти го ревертира од статиjата за Миладиновци твоето сопствено тврдење за тоа дека Миладиновци биле жртви на бугарската пропаганда. Изгледа дури ти немаш аргументи за истото? :-) Да бидеме точни, за конкретниот проблем нема референции во статиjата. Се праша коj конкретно бугарски пропагандист ги натерал деjци како Неофит Рилски, Христаки Павловиќ, Јордан Хаџи-Константинов - Џинот и Миладиновци, активни пред 1860 година и создавањето на Егзархиjата во 1870 година, да се определуваат като Бугари и да делуваат како такви? Во овоj период во Македониjа немало организирана однадвор бугарска пропаганда, ни бугарски институции, а да не збориме за држава (таква постои од 1878). Зарем бугарската пропаганда во стиховите на Константин Миладинов е помалку бугарска пропаганда од таа во стиховите на немакедонските бугарски поети? Исто така сето тоа мора да се уредува на основа на релевантни научни публикации, а не персонални ставови и декларации дека дискусиите се завршени - тие методи не се википедиjански. Приjателски поздрави, Бобан   Крумески 10:06, 22 мај 2009 (UTC)
Се гледа дека нема дискусиjа и аргументи, но има заплашувања. Повторувам, тие методи не се википедиjански. Бобан   Крумески 12:38, 22 мај 2009 (UTC)
Хронологиjа на еден вики-апсурд:
12:47, 21 мај 2009 - MacedonianBoy тврди овде дека Миладиновци се жртви на бугарската пропаганда.
13:01, 21 мај 2009 - jас го вклучувам овоj став во статиjата Браќа Миладиновци.
13:33, 21 мај 2009 - MacedonianBoy го ревертира сопствениот став во статиjата Браќа Миладиновци без дискусиjа и аргументи.
11:15, 22 мај 2009 - MacedonianBoy го ревертира за втор пат истиот став таму.
11:44, 22 мај 2009 - MacedonianBoy ме заплашува на моjата страница за разговор со "Прво и последно предупредување пред банирање за 3 месеци од секакви теми поврзани со Македонија. Тоа значи нема да смеете да уредувате никакви статии поврзани со Македонија, а при нарушување на банот следи блокот од 1 месец."
Навистина неразбирливо. Поздрави, Бобан   Крумески 13:00, 22 мај 2009 (UTC)
Нормално, ставаш текст поради чист цинизам. Јас не сум научник па ти да ги земаш моите мисли како извор. Пиши во статијата за Месечина дека Италијанците први слегле на неа, точно е јас ти го тврдам :) И не си разбрал што е поентата со Миладинов и со Канчов што ти го пишав.--MacedonianBoy 14:21, 22 мај 2009 (UTC)
ПС, не е заплашување туку опоменување да не ставаш лични мислења по статиите. Едно од основните правила кои ги прекршуваш.--MacedonianBoy 14:37, 22 мај 2009 (UTC)
Ако ова е само твоj персонален став, зошто го нудиш овде во дискусиjата како аргумент, по коj повеќе не мора да се дискутира? Неразбирливо е. А проблемот останува. Постоjат редица македонски деjци со бугарски позиции од периодот пред создавањето на Бугарската Егзархиjа во 1870 година, а сега бугарскиот дел на статиjата почнува токму со 1870 година. Го нема претходниот историски развоj од околу еден век. За тие процеси има многу научни извори и публикации, но како да ги прикажам кога ти бришеш скоро сите мои придонеси и не сакаш воопшто да уредувам поврзани со тие теми статии? Се надевам дека ќе го надминеме овоj некорисен конфликт, сепак требва да наjдeме консензус во споредба со правилата на Википедиjа и добрите односи. Биди поздравен, Бобан   Крумески 15:53, 22 мај 2009 (UTC)
Имам референци за Прличев и компанија дека се потпаднати под Бугарско влијание но немам време да ги објавам имам поважни работи. А во статијава тоа што го пиша нема да стои зошто тие не се пропагандисти.--MacedonianBoy 18:10, 22 мај 2009 (UTC)

Додека овде упорно се негираат докажани историски факти - НГТ шаблон. Бобан   Крумески 16:53, 5 август 2009 (UTC)

Без емоции, молам. Сè што е напишано во текстот е поткрепено со извори. Згора на сè, статијата горе-долу го опфаќа периодот на дејствување на бугарската егзархија. А за тоа зошто Крчовски, Пејчиновиќ и останатите пред тој период понекогаш се изјавувале за Бугари, видете За македонцките работи и разговорот за таа статија. Поздрав, Бојан имаш за кажување? 16:55, 5 август 2009 (UTC)
Како прво, има спор за неутралноста и ти немаш право да го бришеш НГТ шаблонот. Како второ, сите наведени деjци се определувале како припадници на бугарскиот народ и делувале како такви. Зошто ова се негира?! Бугарска пропаганда постоела и пред 1870 година. Бобан   Крумески 16:59, 5 август 2009 (UTC)

Хмм, К‘нчов има изјавено: Дојдов во Македонија да ја бугаризирам. А за Пејчиновиќ, Крчовски и останатите од времето на просветителството во Македонија, ќе ве насочам уште еднаш, прочитајте ја погоре наведената статија и разговорот. И Грците се нарекувале Римјани, па сега никој не инсистира на тоа, за разлика од агресивната бугарска агенда насочена против Македонија. Поздрав, Бојан имаш за кажување? 17:02, 5 август 2009 (UTC)

P. s. "За македонцките работи" не е академски научен текст, а такви се бараат во врска со уредување на историска содржина на Википедиjа. Аргументот е уште поирелевантен со тоа дека не се спомнува точен пасус, публикациjа, страница... Така не се уредува. На пример Константин Миладинов пишувал од бугарски позиции уште во 1850-те години и тоа е докажано во статиjата за него. Зошто ова се негира овде?! Бобан   Крумески 17:06, 5 август 2009 (UTC)

Затоа што добро е позната политичката агенда на Бугарија кон Македонија. Да не се правиме на луди, ти си Бугарин - сигурно не ти е важно како се уредува или НГТ. Важно е да ја пропагираш бугарската пропаганда, која ја негира македонската историја. Повторно ќе кажам и тука, како и на разговорот на "За македонцките работи" - науката не е наука доколку не објаснува како настанале, зошто слушат и што всушност претставуваат појавите и предметите кои ги проучува. Историјата на Македонија може да се толкува и на друг начин освен прифатениот во Бугарија. Поздрав, Бојан имаш за кажување? 17:12, 5 август 2009 (UTC)

Не е проблемот во тоа што иторијата на Македонија може да се толкува и на друг начин освен прифатениот во Бугарија. Овде во споредба со правилата на Википедиjа мора да ги прикажеме сите гледни точки, а место тоа се бришат историски податоци. Бобан   Крумески 17:21, 5 август 2009 (UTC)
Вопросот за неутралната гледна точна не е порврзан со изворите. Статиja може да има илjади извори и пак да прекршува НГТ. Никоj нема право да брише НГТ шаблон, додека не се разбере ставот на човекот кошто го е додал и не се стигне до конзенсус. --Стан (разговор) 17:07, 5 август 2009 (UTC)

Зошто овде се негира следново, цитати од конкретните статии:

Христофор Жефаровиќ: Во своето завештание го опишал своjот род како „булгарской нации... въ православной архiепископiи Салонской въ городѣ Догрiанѣ братъ родной свящтеникъ и протчiя сродники“.

Кирил Пејчиновиќ: Имено, бидејќи на првата страница од книгата Огледало стои дека книгата е напишана ради потреби и ползованија препростејшим и не книжним јазиком Болгарским долнија Мисии...

Неофит Рилски: ... Рилски напишал и некои од учебниците како учебникот за начелниот курс "Взаимоучителни таблици", првата новобугарска граматика, издадена во истата година, првиот бугарски учебник по Берт-Ланкастеровиот педагошки метод "Краснописание", издаден во 1837-а, и "Зборник на бугарскиот jазик, изтолкуван од црковно-словенски и грчки jазик" во 1875-а. Во 1840 го издал и првиот новобугарски превод на Новиот завет со името "Нов'j завет господа нашего Иисуса Христа сега новопреведенн'j от Славенскаго на Болгарскиj jаз'ик".

Теодосиј Синаитски: „Служение еврейское... во простий и краткий язик болгарский“

Јордан Хаџи Константинов-Џинот: Поради това аз с'м Болгарин и моето благородно болгарство не мjа допушта да не бидам добр, затова имам вера и надежда и љубов, и человечество, и учителство, сос което пуно делим роду моему...

Константин Миладинов: Во огласот ми Македония назвах Западна Болгария (как и требит да се викат), защо во Беч гърците се разпоряжават сос нас како со овци. Тие Македония сакает гърцка земя, и не может даже да разберат како можит да не йе гърцка. А тамошните повике од два милиона болгари що ке ги сториме?

Рајко Жинзифов: Во своето творештво, Жинзифов се нарекува Бугарин, а Македонија - бугарска земја.

Сите тие деjци делувале пред 1870 година. Бобан   Крумески 17:17, 5 август 2009 (UTC)

Несериозно е тоа што наведувате повеќе личности кои се бореле против грцизмот во Македонија, и се родени и дејствувале првенствено на територијата на денешна Р. Македонија. Што се однесува до Жефаровиќ - тој покажувал симпатии и кон Србија. Да не споменувам дека во Стематографија, освен грбот на Бугарија и тогашните балкански земји, го наведува и грбот на Македонија? Дали дека на насловната страна на Утешение грешним од Пејчиновиќ пишува само дека е напишана на простиј јазик, но не и на болгарскиј, ќе донесеме заклучок дека јазикот се вика прост јазик? Константинов-Џинот во Србија шетаетсја в земјах своих јасно ја одделува Македонија од останатите територии на Балканот, па и од Бугарија.

Заклучокот е еден: Не треба да се наведуваат тие податоци без притоа да се објасни зошто било така, односно да се спомене за тешката положба на македонскиот народ и немањето на национална свест, бидејќи се добива впечаток дека Википедија служи како информатор излезен директно од канцеларијата на Б. Димитров, а тоа ја нарушува НГТ. Поздрав, Бојан имаш за кажување? 17:38, 5 август 2009 (UTC)

Проблемот останува - овде мора да бидат прикажани сите гледни точки, а една од тие се брише независно што за истата има многу историски документи и академски публикации. За сите наведени деjци има податоци за бугарска самоопределба во одредени нивни дела. Не е битно дека некои (но не мнозинството!) од спомнатите не биле декларирани само како Бугари, бидеjки тие биле и Бугари. На пример дводомните писатели како Венко Марковски не се само македонски или само бугарски, тие се и македонски, и бугарски. Но тоа е исклучок. Факт е дека бугарска пропаганда постоела и пред 1870 година, зошто овоj факт стално се брише? Бобан   Крумески 19:40, 5 август 2009 (UTC)
Бобан, ќе те замолам да прочиташ што пишува во горниот дел од оваа страница.--Kiril Simeonovski (разговор) 17:41, 5 август 2009 (UTC)
Пишува и "Неутрална гледна точка". Таква во статиjата засега нема. Бобан   Крумески 19:40, 5 август 2009 (UTC)
Читај лево, не десно. Ти ја оспоруваш неутралната гледна точка. Инаку не е спорно дека ги прекрши правилата за додавање на коментари на оваа страница, обвинувајќи го корисникот Бојан за отстранување на шаблонот.--Kiril Simeonovski (разговор) 21:30, 5 август 2009 (UTC)
Додека има спорови за неутралноста - мора да има и шаблон. Овде упорно се брише и негира околу еден век постоење на бугарска пропаганда во Македониjа пред 1870 година и тоа не може да се оценува инаку освен како кршење на неутралноста. Бобан   Крумески 22:46, 5 август 2009 (UTC)

ReferenciУреди

Ќе ставам дополнително извори и фусноти..--Еден Македонец ? (разговор) 04:16, 26 април 2010 (UTC)

brest-bot проверка на правописУреди

којшто наместо кој што, одделни зборови.

  • насила наместо на сила.

меѓународната наместо интернационалната, непотребен интернационализам. Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 01:31, 3 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.

Назад на страницата „Странски пропаганди во Македонија“.