Национален уметник на Македонија

Претседателот Ѓорге Иванов му ја врачува титулата „Национален уметник“ на пијанистот Симон Трпчески

Национален уметник на Република Македонија — титула која ја доделува Претседателот на Република Македонија врз основа на предлог од министерот за култура, а по претходно мислење на комисија. Се доделува на уметник кој создава дела од уметничкото творештво или изведува дела како актер, режисер, костимограф, сценограф, ликовен уметник, фотограф и архитект, вокално-инструментален солист, диригент, композитор, писател, сценарист, кореограф и балетски уметник.

Титулата почнала да се доделува од 2011 г. согласно посебно донесениот закон за оваа титула. Секој носител на титулата доживотно секој месец добива 60.000 денари и има право да му се издаде монографија за неговото творештво од буџетот на државата.

КритериумиУреди

Титулата претставува е највисоко признание од областа на културата во земјата и се доделува на уметник кој исполнува општи и поединечни критериуми:[1]

Општи критериумиУреди

  • Наградениот треба да им исклучителен придонес во градењето и унапредувањето на културата и уметноста на Република Македонија, како и за нејзина афирмација во светот; или

Поединечни критериумиУреди

Покрај општите критериуми, уметникот од областа на ликовната уметност треба да исполнува поединечни критериуми за остварувања во земјата и странство, кои се разликуваат во зависност од дејноста и творештвото на уметникот. Тие се наведени во Член 3 од Закон за националниот уметник на Република Македонија.

НосителиУреди

Име Дејност Слика Година
Симон Трпчески пијанист   2011 [2]
Милчо Манчевски режисер   2012 [3]
Есма Реџепова пејачка на ромска и македонска народна музика   2013 [4]
Борис Трајанов оперски пејач 2014 [5]
Ана Дурловски оперска певица 2015 [6]
Никола Маџиров поет 2016[7]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Закон за националниот уметник на Република Македонија“ (PDF). Сл. Весник на Р. Македонија, бр.47. Скопје. 8 април 2011. конс. 28 јули 2014. 
  2. Симон Трпчески ја доби титулата национален уметник на Македонија“, „Утрински весник“, 1 септември 2011 (посет. 28 јули 2014 г).
  3. 1.000 евра месечно за Милчо Манчевски“, „Вечер“, 22 мај 2012 (посет. 28 јули 2014 г).
  4. Есма Реџепова ја прими титулата национален уметник на Македонија“, „Утрински Весник“, 13 септември 2013 (посет. 28 јули 2014 г).
  5. Борис Трајанов, национален уметник за 2014“, „Вест“, 25 јули 2014 (посет. 28 јули 2014 г).
  6. Ана Дурловски е национален уметник за 2015 година“, „Cooltura“, 08 септември 2015 (посет. 08 септември 2015 г).
  7. http://sitel.com.mk/nikola-madzhirov-nacionalen-umetnik-za-2016

Надворешни врскиУреди