Сценографија

Сценографија е уметничка дисциплина за создавање амбиенти наменети за претстави. Сценографијата подразбира употреба на светлина, звук, облека, изведба, конструкции и просторно уредување. Претставува заедничка, усогласена замисла и на режисерот и на визуелниот уметник во врска со одредена сценска претстава или филм.[1]

НаводиУреди

  1. Македонска Енциклопедија. Скопје, Македонија: Македонска академија на науките и уметностите. 2009. стр. 1461. ISBN 978-608-203-023-4. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)