Индокина, или Индокинески Полуостроврегион во југоисточна Азија. Се протега отприлика источно од Индија, јужно од Кина, со културни влијанија од обете земји - што го објаснува значењето на името (поконкретно Виетнам зел кинески влијанија, додека пак Камбоџа, Лаос и Тајланд зеле индиски).

Индокина во 1886 год.

Индокина се состои од териториите на следниве земји:

Главната религија во овој регион е теравадскиот и хинајанскиот будизмот. Махајанскиот будизам преовладува во Виетнам, додека Малезија е повеќерелигиска нација, каде исламот е главната вера, а главни малцинства се будистите, хиндуистите и христијаните.

Поврзано

уреди