Магнетар е неутронска ѕвезда со екстремно моќно магнетно поле, чии сили се распаѓаат и емитуваат изобилно количество на високо-енергетска електромагнетно зрачење, делумно рендгенски зраци и гама зраци.[1] Теоријата во врска со овие небесни тела била предложена од физичарот Роберт Данкан и Кристофер Томпсон во 1992 година, а првата забележана експлозија на гама зраци за која се смета дека доаѓа од магнетар е на 5 март 1979 година.[2] Во текот на наредната декада, хипотезата за магнетарите била нашироко прифатена.

Уметнички приказ на магнетар со линиите на магнетното поле

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Ward; Brownlee, p.286
  2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име journal.
Книги
  • Peter Douglas Ward, Donald Brownlee Rare Earth: Why Complex Life Is Uncommon in the Universe. Springer, 2000. ISBN 0-387-98701-0.
  • Chryssa Kouveliotou The Neutron Star-Black Hole Connection. Springer, 2001. ISBN 1-4020-0205-X.
Општо
  • „Origin of magnetars“. CNN. 2 февруари 2005.
  • „The Brightest Blast“. Sky and Telescope. 18 февруари 2005.

Надворешни врскиУреди