Купот на Србија е национален ракометен куп на Република Србија, кој се одржува во организација на Ракометна федерација на Србија.

Во првиот дел од сезоната се игра основното ниво на Купот, т.е. регионалните купови (групите од Запад, Исток и Белград и Војводина) каде клубовите од пониската категорија се борат да се квалификуваат во финалето на Купот на Србија, а само регионалните победници на Купот обезбедуваат пласман во осмина финалето на Купот на Србија, при што на нив ќе им се приклучат клубови од Српската суперлига.

Историја

уреди

Купот на Србија е правниот наследник на Купот на Србија и Црна Гора. Купот Србија и Црна Гора е одржан само трипати од 2006 година. Државната заедница на Србија и Црна Гора се раздели на Србија и Црна Гора, а овој Куп потоа се подели на два дела, Купот на Црна Гора и Купот на Србија.

Финале

уреди
Сезона Финале
Победник Резултатот Поразен
2006/07 Партизан 31 : 26 (14:13) Југовиќ
2007/08 Партизан 28 : 23 (13:11) Колубара
2008/09 Колубара 22 : 18 (12: 6) Партизан
2009/10 Колубара 30 : 29 (16:14) Црвената звезда
2010/11. Војводина Железничар 22 : 21 (14:13) Црвената звезда
2011/12 Партизан 23 : 22 (12:12) Спартак Војпт
2012/13 Партизан 30 : 24 (12:13) Зајечар
2013/14 Железничар 1949 30 : 26 (14:14) Црвената звезда
2014/15 Војводина 34 : 23 (16:11) Спартак Војпт
2015/16 Металопластика 26 : 24 (13:14) Војводина
2016/17 Црвената звезда 20 : 18 (11:10) Спартак Војпт
2017/18 Железничар 1949 21 : 19 (8: 7) Војводина
2018/19 Војводина 27 : 22 (14:13) Динамо
2019/20 Војводина 32 : 20 (16:11) Динамо
2020/21 Војводина 19 : 17 (10:10) Металопластика
2021/22 Металопластика 29 : 28 (25:25, 13:12) Војводина
2022/23 Војводина 58 : 53 (28:22, 31:32) Динамо
2023/24 Партизан 29 : 28 (24:24, 19:19, 8:13) Војводина

Успешност на клубовите

уреди
Клуб Победник Финалист
Војводина 6
( 2011, 2015, 2019, 2020, 2021, 2023 )
4
( 2016, 2018, 2022, 2024 )
Партизан 5
( 2007, 2008, 2012, 2013, 2024 )
1
( 2009 )
Колубара 2
( 2009, 2010 )
1
( 2008 )
Металопластика 2
( 2016, 2022 )
1
( 2021 )
Железничар 1949 2
( 2014, 2018 )
-
Црвената звезда 1
( 2017 )
3
( 2010, 2011, 2014 )
Спартак Војпт - 3
( 2012, 2015, 2017)
Динамо - 3
( 2019, 2020, 2023 )
Југовиќ - 1
( 2007 )
Зајечар - 1
( 2013 )

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди