Куп на Србија во ракомет за жени

Купот на Србија е национален ракометен куп на Република Србија за жени, кој се одржува во организација на Ракометната федерација на Србија.

Во првиот дел од сезоната се игра основното ниво на Купот, т.е. регионални пехари (групи од Запад, Исток и Белград и Војводина) каде клубовите од пониска класа се борат за пласман во финалето на Купот на Србија, а само победниците на регионалните купови обезбедуваат пласман во осмина финалето на Купот на Србија, каде им се придружуваат 12 клубови од Супер лига Србија.

Историја

уреди

Купот на Србија е законски наследник на Купот на СР Југославија и Србија и Црна Гора. Купот на СР Југославија се одржувал единаесет пати, Купот на Србија и Црна Гора се одржуваше само трипати од 2006 година. Државната унија на Србија и Црна Гора се раздели на Србија и Црна Гора, а овој Куп потоа се подели на два дела, Купот на Црна Гора и Купот на Србија.

Финале

уреди
Година Финале
Победник Резултатот Поразен
2007 Наиса Ниш 25  : 14 (11: 7) Ласта Раднички
2008 Наиса Ниш 27  : 23 (14:12) Динамо Панчево
2009 Наиса Ниш 36  : 25 (20:14) Принцот Милош
2010 Зајечар 34  : 28 (17:14) Принцот Милош
2011 Зајечар 32  : 25 (14:11) Јагодина
2012 Зајечар 27  : 21 (12: 9) Јагодина
2013 Зајечар 33  : 24 (18:11) Јагодина
2014 Јагодина 33  : 24 (18:11) Раднички Крагујевац
2015 Раднички Крагујевац 26  : 18 (16: 6) Јагодина
2016 Извор Буковиќка Бања 33  : 23 (15:12) Лекот
2017 Бекамент Буковица Бања 26  : 24 (12: 9) Наиса

Успеси во клубовите

уреди
Поставување Тимот Победник Финалист
1 Зајечар 4
(2010, 2011, 2012, 2013 )
-
2 Наиса Ниш 3

( 2007, 2008, 2009 )

1
(2017)
3 Бекамент Буковица Бања 2
( 2016, 2017 )
2
(2009, 2010)
4 Јагодина 1
(2014)
4
( 2011, 2012, 2013,2015)
5 Раднички Крагујевац 1
(2015)
1
(2014)
6 Ласта Раднички - 1
(2007)
7 Динамо Панчево - 1
(2008)
8 Лекот - 1
(2016)

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди