Историја на Црна Гора

Повеќе векови Црна Гора била де факто независно кнежество владеена од повеќе династии. Републиката се здобива и со де јуре меѓународно признавање на нејзината независност, по Источната Криза (1875 - 1878), на Берлинскиот Конгрес. На 28 август 1910, црногорскиот кнез Никола Петровиќ Његош се прогласува за крал.

Дел од серијалот за Црна Гора

Историја на Црна Гора

Coat of arms of Montenegro.svg
Античка историја

Рана историја
Дукла

Среден век
Османлиска власт
Модерна Црна Гора

Кнежество Црна Гора
Кралство Црна Гора
Прва светска војна
Кралство Југославија
Социјалистичка Република Црна Гора
Сојузна република Југославија
Србија и Црна Гора
Црна Гора

Портал:Црна Гора

Праисторија на Црна ГораУреди

Античка Црна ГораУреди

Среден векУреди

Црна Гора во Османлиската империјаУреди

Поголемиот дел од денешна Црна Гора под османлиска власт бил во периодот од 1498 до 1699 додека крајбрежјето било под венецијанска контрола[1]. Денешна Црна Гора била вклучена во Скадарскиот санџак и Босанскиот санџак додека Горна Зета останала независна. Во 1514 година Османлиите зазеле поголем дел од земјата и бил прогласен посебен црногорски санџак а за прв санџакбег бил избран по наредба на Бајазид II, Скендербег Црнојевиќ кој го прифатили исламот. По неговата смрт црногорскиот санџак бил вклучен во составот на Скадарскиот санџак. И покрај тоа што паднала под османлиска власт, Црна Гора главно поради својата географска положба, задржила одреден степен на самостојност. И покрај специјалната автономија, во текот на 17 век во земјата имало поголем број на бунтови. Во овој период Црна Гора станала теократска држава на чие чело се наоѓале владиките на Црногорската митрополија од династијата Петровиќ-Његош.

Кнежество Црна ГораУреди

Кнежеството Црна Гора било формирано во 1852 година, и опстојувало до 1910 година. Нејзини владари биле Данило Петровиќ и Никола I Петровиќ. Данило во 1852 година се оженил и ја додал духовната титула кнез. По неговото убиство во 1860 година, на негово место дошол Никола Петровиќ. Следните две години, тој водил неуспешни војни со Османлиската империја.

Кралство Црна ГораУреди

 
Препис од Меморандумот кој црногорската влада го упатила до претставниците на Силите во Цетиње, по повод арнаутските немири на нејзината граница. (28 март 1911)

Кралството Црна Гора е дел од историјата на Црна Гора, кое било формирано во 1910 година, преку трансформирањето му од Кнежество Црна Гора. Единствениот нејзин крал бил Никола I Петровиќ. Државата најмногу се проширила во текот на Балканските војни. Црна Гора тогаш ја добила Метохија и реонот околу скадарското езеро. За време на Првата светска војна, Црна Гора била во составот на Антантата. Тогаш, Црна Гора ги добила териториите до Херцег Нови.

Кралство ЈугославијаУреди

По Првата светска војна Црна Гора станува дел од Кралството на срби, хрвати и словенци (од 1928 - Југославија). Кралството Југославија било кралство на Балканот коешто постоело од почетокот на Првата светска војна до почетокот на Втората светска војна. Се простирало на териториите на денешните држави: Македонија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и најголемиот дел од денешна Словенија и Хрватска.

Во оваа држава биле признати само трите народи додека останатите биле национално обесправени поради што ке се појави незадоволство.Државата била претежно аграрна земја и ви такви нестабилни политички проблеми а под влијание на октомвриската револуција ке се појави револуционерно комунистичко движење на чело со КПЈ-комунстичка пајтија на југославија. На првите парламентарни избори за уставотворно собрание најмногу гласови добиле југословенската демократска партија,народната радикална партија и комунистичката партија.Поради огромниот успех на комунистите во 1920 година во државата бил донесен реакционерниот акт-обзнана со кој се забранилча работата на КПЈ.

Востанието од 13 јулиУреди

СФРЈУреди

Социјалистичка Република Црна Гора било официјално име на Црна Гора во склоп на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија. На 7 јули 1963 година Народна Република Црна Гора била применувана во новото име Социјалистичка Република Црна Гора. Во државата српскохрватски јазик бил официјален јазик.

СР ЈугославијаУреди

Србија и Црна ГораУреди

Србија и Црна Гора (или скратено СЦГ) е поранешна федерална држава составена од Србија и Црна Гора настаната во 2003 со преминот на Југославија (остатокот од неа во текот на ’90-те) во лабава конфедерација. Србија и Црна Гора била лоцирана во западно-централниот дел на Балканскиот полуостров, северно од Република Македонија. Државата се распаѓа на 3 јуни 2006 година како резултат на исходот од референдумот за независност на Црна Гора (објавен на 21 мај 2006).

Република Црна ГораУреди

Од 2003 до 2006, составен дел од Србија и Црна Гора. По одржаниот референдум на 21 мај 2006 година и по мнозинското изјаснување за независност, Црна Гора на 3 јуни ја обнови својата независност. Според официјалните податоци вкупно 55,5% од граѓаните со право на глас, гласале за независнот од постоечката државна заедница.

НаводиУреди

  1. Ćorović, Vladimir (1933) (на Serbian). Istorija Jugoslavije. Beograd: Narodno Delo. http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%88%D1%83%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B5_(%D0%92._%D0%8B%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B)_3.11. посет. 27 април 2011 г. „Год. 1499. припојена је била Црна Гора скадарском санџакату. Али, год. 1514. одвојио је султан поново и поставио јој за управника, као санџак-бега, потурченог Станишу, односно Скендер-бега Црнојевића.“