Јована (грофица од Хартфорд)

Јована ( 127223 април 1307) била ќерка на англискиот крал Едвард I и Елеонора Кастиљска.

Јована
Грофица од Хартфорд
Грофица од Глостер
Почивалиште23 април 1307
СопружникЏилберт де Клер, Седми Ерл од Глостер
1290 - 1295
Ралф де Монтермер[1]
1297 - 1307
ДецаЏилберт де Клер, Седми Ерл од Хартфорд
Елеонора
Маргарита
Елизабета
Марија
Јована
Том
Едвард
ТаткоЕдвард I
МајкаЕлеонора Кастиљска
Англиската принцеза Јована од Акре на семејното стебло

Таа е родена во Ако во Светата Земја, денешен Израел, во времето кога нејзините родители биле во крстоносна војна.

Таа стапила во брак на двапати. Нејзиниот прв сопруг бил Џилберт де Клер, Седми Ерл од Глостер, еден од најмоќните благородници во кралството на нејзиниот татко, а вториот пат се омажила за Ралф де Монтермер.

Наводи уреди

  1. called Earl of Hertford, jure uxoris; later 1st Baron Monthermer