Маргарита (војвотка од Брабант)

Маргарита (15 март 12751333) била ќерка на англискиот крал Едвард I и неговата сопруга Елеонора. Таа е родена во Виндзор, како десетто дете на Едвард.

Маргарита
Војвотка од Брабант, војвотка од Лотиер и војвотка од Лимбур
На престол 3 мај 1294 – 27 октомври 1312
Сопружник Џон II
1290 - 1312
Деца
Џон III
Татко Едвард I
Мајка Елеонора Кастиљска
Почивалиште Катедрала Свети Михаил и Гудула

Во 1290 година се омажила за Џон II, во истата година кога нејзината мајка починала. Од овој брак се родил Џон III, војвода од Брабант.