Вестминстерска катедрала

(Пренасочено од Вестминстерска капела)

Катедралата Свети Петар или Вестминстерска катедрала (англиски:Westminster Abbey) е една од најпознатите згради во Лондон, Обединето Кралство. Изградена е во готски стил. Се наоѓа во централниот дел на градот, во регионот Вестминстер. Во оваа катедрала биле погребувани многу познати личности како Исак Њутн, Чарлс Дарвин, Чарлс Дикенс, Вилијам Шекспир и други.

Катедрала Свети Петар
Westminster Abbey
светско наследство на УНЕСКО
The Abbey's western façade
КритериумI, II, IV
Навод426
Запис1987 (11th заседание)

Во 616 година, на местото на денешната катедрала постоел храм, а денешната била изградена во 1045 година до 1050 година, а истото било осветено на 28 декември 1065 година. На повеќепати била реконструирана, по која го добила денешниот готски стил. Градбата е вклучена во списокот на УНЕСКО.