Елеонора (грофица од Бар)

Елеонора (19 јуни 126929 август 1298) била најстарата ќерка на англискиот крал Едвард I и Елеонора Кастилјска.

Елеонора
Грофица од Бар
На престол 1293 – 12 октомври 1298
Сопружник Хенри III
1293 - 1298
Деца
Едвард
Јована (грофица од Суреј)
Династија Династија Плантагенет
Татко Едвард I
Мајка Елеонора Кастилјска
Почивалиште 12 October 1298
Вестминстерска катедрала, Лондон

Подолг период Елеонора била свршеница на Алфонсо III, крал на Арагон. Но Арагон бил во конфликт со папата во Рим, главно поради престолот на Сицилија. По долгогодишно преговарање, Алфонсо починал.

По ова, таа се омажила за францускиот гроф Хенри III на 20 септември 1293 година. Од тој брак се родиле три деца: